Europa+steekt+miljoenen+in+veredelingsonderzoek+cichorei
Nieuws
© Janet Beekman

Europa steekt miljoenen in veredelingsonderzoek cichorei

De Europese Unie stelt 7,3 miljoen euro beschikbaar voor een onderzoeksprogramma om meer goede voedingsvezels en gezonde inhoudsstoffen te winnen uit cichorei.

Doel van het programma is het ontwikkelen van variëteiten voor de teelt van cichorei, die betere voedingsvezels bevatten en ook bijvoorbeeld meer inhoudsstoffen voor medisch gebruik. In het onderzoek wordt onder meer geëxperimenteerd met moderne veredelingstechnieken, zoals Crispr-Cas.

Het veredelingsonderzoek met de naam CHIC wordt gefinancierd vanuit het Horizon 2020-programma van de EU. Vorige week was de presentatie van het programma in Brussel. De uitvoering is in handen van een internationaal consortium van universiteiten, instituten en bedrijven uit zes Europese landen.

De programmaleiding is in handen van Wageningen University & Research. Vanuit Nederland zijn verder onder meer inulineproducent Sensus en veredelingsbedrijf Keygene betrokken bij het onderzoek.

Nieuwe soorten antibiotica

Van cichorei is al bekend dat de wortels van het gewas veel interessante inhoudsstoffen bevatten. Voor medisch gebruik kunnen deze stoffen onder meer de basis zijn voor nieuwe soorten antibiotica en medicijnen tegen kanker. Bepaalde stoffen in cichorei kunnen verder de groei remmen van bacteriën, schimmels en tumoren.

De onderzoekers willen onder meer via gerichte mutaties de productie van gezonde inhoudsstoffen in nieuwe variëteiten verhogen. Omdat de nieuwe veredelingstechnieken omstreden zijn, wordt de maatschappij nauw betrokken bij het onderzoek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer