Eerste beregeningsboetes in Oost-Nederland een feit

Controleurs van waterschap Vechtstromen hebben de afgelopen dagen inmiddels zeker acht boetes uitgedeeld aan overtreders van het wateronttrekkingsverbod.

Eerste+beregeningsboetes+in+Oost%2DNederland+een+feit
© Joost de la Court

In het werkgebied van waterschap Vechtstromen, van de Achterhoek tot Zuidoost-Drenthe, geldt in grote delen een verbod op het onttrekken van beregeningswater uit oppervlaktewater en grondwaterputten in de buurt van kwetsbare natuurgebieden als Bargerveen en Engbertsdijksvenen. Op een kaart staat aangegeven waar welk verbod geldt.

Op jacht

'We zijn niet echt op jacht en we zijn er ook niet op uit om boetes uit te delen. We willen alleen maar verdere schade aan de natuur voorkomen', vertelt Maikel Noordam, senior medewerker handhaving van Vechtstromen. Hij is met minstens twaalf collega's sinds de afgelopen drie weken dag en nacht op pad in het gebied, om te kijken of iedereen zich wel aan de regels houdt. In totaal zijn inmiddels zo'n 150 plaatsspecifieke controles uitgevoerd.

In sommige gevallen nemen telers bewust het risico om betrapt te worden, stelt Noordam vast. 'Ze gaan daar heel berekenend mee om. Ze zeggen het ook omonwonden; ze calculeren het in als bedrijfsrisico.' Bij zo'n controle blijkt dan dat de droogteschade op het gewas veel hoger kan uitpakken dan de 1.500 euro per overtreding. Dat geldt bijvoobeeld voor bollen- of boomtelers waar voor vele honderdduizenden aan kwetsbare planten op het veld staan.

Dwangsom

Als ook meerdere boetes toch niet helpen, wordt bij herhaaldelijk constateren van dezelfde overtreding het openbaar ministerie ingeschakeld. De rechter kan dan een dwangsom opleggen die kan oplopen tot 50.000 euro per geval. Al is daarvan nog geen sprake geweest, een enkele teler zit er dichtbij, waarschuwt Noordam.

De controleur van Vechtstromen is tot nu toe redelijk tevreden. 'De naleving gaat goed. De mensen zien in de regel de urgentie van de situatie wel in.' Toch gaan ze altijd in tweetallen op pad om eventuele escalatie bij een controle te voorkomen. 'Hoe langer de droogte duurt, hoe grimmiger het wordt', verklaart Noordam.

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 25 juli).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer