'Verzilting dreigt voor boomkwekerij'

De langdurige droogte heeft gevolgen voor de boomkwekerijen in de omgeving rond Boskoop. Er dreigt een tekort aan zoetwater, waardoor de kans op verzilting toeneemt.

Salixkweker Peter Bontekoe uit Boskoop voorziet grote problemen voor de sector als de droogte aanhoudt. 'Ik hou m'n hart vast. De waterkwaliteit die wij hier nu nog in de sloten hebben is nog redelijk goed, maar daar zie je dat het zoutgehalte knap aan het oplopen is. Wij moeten gewoon goed water hebben in dit gebied en de verdamping is natuurlijk dermate hoog dat we ook elke dag veel water nodig hebben.'

Het waterschap heeft de kwekers aangeraden de bassins vol te laten lopen, omdat de kwaliteit van het water nu nog redelijk is. Er is geen garantie dat het water op deze kwaliteit blijft. '

Wij werken niet met recirculatie van water voor onze planten, dus wij zijn echt afhankelijk van het water in de sloot, van het oppervlaktewater. Wij kunnen zelf dus niets doen. We kunnen een sloot afzetten en dat water gebruiken, maar ja, dan ben ik ook in drie dagen door mijn watervoorraad heen. '

Handel

De warmte heeft volgens Bontekoe ook gevolgen voor de handel. 'Normaal gesproken hebben wij veel meer daghandel voor tuincentra, maar nu zijn de bestellingen bijna stilgevallen. Dat is een gevolg van dit weer.'

Toch blijft Bontekoe over de handel positief, omdat kwekers volgens hem een buffer konden opbouwen door een goed voorjaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer