Eerste mais gehakseld vanwege droogte

De eerste mais is gehakseld. Loonbedrijf Meiland uit Azewijn hakselde woensdag een aantal percelen mais op de grens tussen Nederland en Duitsland.

Vanwege de droogte heeft de melkveehouder besloten om te hakselen. ‘Er komt geen regen. En regen helpt ook niet meer voor de kolf. Hij kan alleen maar droger worden. Daarom heb ik samen met mijn adviseur besloten de mais er nu af te halen’, vertelt melkveehouder Heinrich Derksen.

‘In deze mais zit praktisch geen kolf’, ziet loonweker Rik Leijzer van Meiland. ‘De verwachting is dat dit geen volwaardige kolf wordt. Om het blad niet helemaal bruin en dor te laten worden, halen we het eraf, zodat het nog een beetje smakelijk is voor de koeien.’ Derksen: ‘Weg ermee. Als we het nu niet hakselen, houd je alleen maar droge stukken over, daar zit helemaal geen voederwaarde meer in.’

Twijfel

Meer boeren twijfelen, laat ook Leijzer weten. ‘Er zitten meer klanten te dubben. Wij hebben weinig ervaring met inkuilen van deze mais. De een wil wachten, de ander neemt de beslissing om te hakselen. Normaal zorgt de kolf voor het grootste drogestofaandeel in de kuil. Die is nu niet aanwezig. Dus hoe de kuil zich, houdt is voor ons ook afwachten.’

Derksen gaat nu gras inzaaien. ‘Als de mais eraf is, zaaien we gras. We hopen dan van de herfst nog een snee gras te krijgen.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer