Droogte+nooit+eerder+zo+extreem
Nieuws
© Ruben Meijerink

Droogte nooit eerder zo extreem

De droge zomer waaronder Nederland momenteel zindert, overtreft die van 1976. De weermodellen voor de komende weken laten zien dat het 42 jaar oude record gaat sneuvelen.

'De huidige droogte is extreem', zegt Raymond Klaassen, meteoroloog van Weerplaza. 'In de afgelopen vijf jaar hadden we ook warme zomers, maar toen waren er regelmatig buien.' Hij verwacht voorlopig nog geen noemenswaardige neerslag en ziet het droogterecord van 1976 de komende week al sneuvelen.

'De omstandigheden voor het creëren van buien zitten op slot. Ondanks de hoge verdamping, ontstaat er geen regen. Dat heeft te maken met een stabiele hoge druk aan de grond en hoog in de lucht. Voor het ontstaan van buien heb je instabiliteit nodig.'

Piektemperaturen

Voor volgende week ziet Klaassen vanaf dinsdag vier dagen met piektemperaturen van 30 tot 35 graden. 'De pluimverwachtingen tot 1 augustus geven ook dit droge beeld.' In het hele land zuchten gewassen onder droogte en hitte. Hoe groot de schade zal zijn, is nog onbekend. Verzekeraars zien een vergelijking met 1976. Toen moest de overheid zo'n 130 miljoen euro uitkeren aan boeren. De totale droogteschade werd geraamd op 227 miljoen euro.

Marien Boersma, directeur van AgriVer, vindt het bijzonder dat de droogteschade zich in heel Nederland voordoet. 'Er zijn boeren die dit voorjaar ook al waterschade hebben gemeld. Zij gebruiken het hele menu van de brede weersverzekering.'

Overigens wil de droogte nog niet zeggen dat het voor individuele boeren een slecht oogstjaar gaat worden. Zo is de aardappeltermijnmarkt op weg naar een notering van 30 euro per 100 kilo. Ook bij vollegrondsgroente liggen prijzen al 10 tot 20 procent hoger dan normaal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer