%27Komende+droge+weken+doen+graspercelen+de+das+om%27
Interview
© dlf bv

'Komende droge weken doen graspercelen de das om'

Beregenen om het gras in leven te houden, is nu een must. Dat vindt Frans Versteegen, accountmanager bij veredelingsbedrijf DLF. Zeker voor wie niet beregent, zal de droogte het gras verdorren, vreest hij. 'Zeker de komende droge weken worden te veel voor een groot aantal niet beregende graslandpercelen.'

Wat moeten ondernemers met hun gras tijdens deze droogte?

'Ik denk dat boeren die kunnen beregenen dat moeten doen. Vooral om het groen te houden, niet om nog een snede gras te winnen. Daar is het beregenen te duur voor. Niet beregenen, betekent dat het gras vaak geel en vervolgens bruin wordt. Belangrijk is bij dit aanhoudende droge en warme weer niet te maaien. Kort gras kan verbranden, dat zie je ook bij een gazon. Bij lang gras wordt het groeipunt beter beschermd.'

Wat betekent dit voor de lange termijn?

'Wie kan beregenen, heeft kans dat het gras zich weer kan herstellen. Op zich heeft gras een enorm herstelvermogen. Maar deze zomer is wel erg extreem.'

Hoeveel regen is er nodig?

'Toch wel zeker 30 millimeter, het liefst wat verspreid over meerdere buien, ongeveer evenveel als een gift met beregening. De 8,5 millimeter zoals die volgens buienradar maandag in Bergen op Zoom viel, is een druppel op de gloeiende plaat.'

Wat gebeurt er dan?

'Zonder beregening zal veel verdord gras zich niet meer herstellen. Andere jaren zie je het weer groen worden. Dit jaar moet je jezelf afvragen of het gras dat terugkomt ook daadwerkelijk een wenselijke soort is, zoals Engels raaigras en timothee. De kans is reëel dat straatgras, ruwbeemd en kweekgras gaan doorschieten. Grassen die je liever niet in je perceel hebt.'

Wat adviseer je vervolgens?

'Op beregende percelen is doorzaaien wellicht voldoende, bijvoorbeeld met een graszaadmengsel met een stikstofcoating. Dit geeft het graszaad een goede beginontwikkeling, waardoor het een voorsprong heeft ten opzichte van minder gewenste grassen.'

En voor de overige bedrijven?

Dat wordt vernieuwen, vrees ik. Voor derogatiebedrijven op zand kan dat tot 1 september met een meldplicht. Niet-derogatiebedrijven moeten een ontheffing aanvragen, waarbij een taxateur de schade opneemt. Percelen op kleigrond mogen sowieso grasland vernieuwen tot 15 september. Maar met herinzaai ben je zomaar zes tot acht weken verder, voordat er weer een nieuwe snede staat.'

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 19 juli).

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer