Vlaanderen onderzoekt of droogte ramp is

De Vlaamse minister van Landbouw Joke Schauwvliege start de procedure om te kijken of de droogte dusdanig uitzonderlijk is, dat er sprake is van een landbouwramp. 'Zodra de droogte voorbij is, zal het Koninklijk Meteorologisch instituut kijken hoe bijzonder deze droogteperiode is.'

Vlaanderen+onderzoekt+of+droogte+ramp+is
© Koen van Wijk

Dat antwoordt ze in een verzoek van de Belgische Boerenbond. Die laatste kaart met name de provincies Oost- en West-Vlaanderen aan als potentieel rampgebied. Doordat in deze provincies een beregeningsverbod is afgekondigd als gevolg van onbevaarbare waterwegen, kunnen land- en tuinbouwers hun gewassen niet tegen de droogte beschermen.

Sinds begin juni wordt de land- en tuinbouwsector geconfronteerd met een combinatie van uitzonderlijke droogte en met zeer hoge temperaturen. Intussen wordt het voor een aantal teelten duidelijk dat er wel degelijk schade zal zijn. Daarenboven blijkt uit de voorspellingen dat ook de komende dagen weinig tot geen regen kan worden verwacht.

Het wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met een uitzonderlijke situatie. Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker vroeg Vlaams minister van landbouw Joke Schauvliege na te gaan of de voorwaarden voor de erkenning van een landbouwramp zijn vervuld.

Ruimte mestwetgeving

De Becker richtte ondertussen ook een schrijven aan Schauvliege met de vraag rekening te houden met de droogte en een aantal verplichtingen binnen de mestwetgeving die momenteel niet eenvoudig na te leven zijn.

Overigens werd 2017 ook gezien als landbouwramp. Toen waren er twee ramperiodes; een vanwege de droogte en een vanwege de vorst. Deze week is bekend geworden dat als tegemoetkoming voor de vorst een bedrag van 4.868.521 euro wordt uitbetaald en voor de droogte een bedrag van 724.683 euro.

Ondernemers kunnen hier nog beroep tegen aantekenen.

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 19 juli).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 10°
  25 %
 • Zondag
  17° / 5°
  10 %
 • Maandag
  16° / 7°
  5 %
Meer weer