Het is pompen of verdrogen in Dodewaard

Melkveehouder Jan Willem van Rooijen uit het Betuwse Dodewaard heeft zijn trekker met pomp in de rivier de Waal geplaatst. Hij vreest het ergste voor zijn 30 hectare maïs nu het ook de komende weken droog lijkt te blijven.

Het+is+pompen+of+verdrogen+in+Dodewaard
© VidiPhoto

Het is niet voor het eerst dat hij dit doet. In 2011 was de laatste keer dat het nodig was. Toen was het alleen nodig op de drogere zandgronden, nu ook op rivierklei. Hij laat zijn trekker dag en nacht draaien om het mais van water te voorzien.

‘De mais begint nu echt droogteverschijnselen te krijgen. Ik vrees voor de kwaliteit, want de kolfontwikkeling van de mais is in een cruciale fase. De lengte heeft het gewas al wel, maar voor de kwaliteit van het voer is het erg belangrijk dat het nu vocht krijgt. We zagen er al plekken in, in zo’n anderhalve hectare. Als dat doorzet is de schade groot.’

Vroeg oogsten

De melkveehouder noemt het een zeer bijzonder jaar. ‘De mais is ontzettend ver in de ontwikkeling. Als het zo door gaat, en de droogte geen spelbreker wordt, kunnen we misschien al in de eerste helft van september de mais van het land halen.’

Het beregenen kost hem zo’n 12 euro diesel per uur, maar dat is het volgens hem meer dan waard. Samen met zijn medewerker Corné van Mourik (rood t-shirt) rolt hij de 700 meter slang uit. In het water is het een beetje uitkijken. ‘Je voelt de stroming. Maar we blijven in de buurt van de trekker, dus we hebben voldoende houvast.’

Drie dagen en nachten

De trekker kon hij met gemak vanochtend weer uit het water halen. ‘Hij heeft daar drie dagen en nachten gestaan, maar we reden hem er zo weer uit. Vanmiddag gaat hij een eind verderop het water weer in en beregenen we een ander gedeelte.’

De Dodewaardse ondernemer was vorig jaar ook al in het nieuws. Toen moest hij de mais extra vroeg van het land halen omdat de mais door de harde wind was omgeknakt. En twee jaar geleden moest hij juist pompen om al het water uit de percelen te pompen vanwege extreme regenval.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer