Wetterskip+Frysl%C3%A2n+verwacht+woensdag+beregeningsverbod
Nieuws
© Niels de Vries

Wetterskip Fryslân verwacht woensdag beregeningsverbod

Wetterskip Fryslân verwacht woensdag met een beregeningsverbod te komen voor grasland en gezien de weersvoorspelling niet lang daarna voor akkerbouw, met uitzondering van de intensieve teelten. Dat zei loco-dijkgraaf Marian Jager vrijdagmiddag 20 juli op een persconferentie in het waterschapskantoor in Leeuwarden.

Het Wetterskip wacht eerst het besluit van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling af. Die neemt woensdag 25 juli een besluit over maatregelen voor de aanhoudende droogte en het steeds lagere waterpeil in de grote rivieren. Naar verwachting zullen de negen waterschappen rond het IJsselmeer daarna allemaal met een beregeningsverbod komen.

Wetterskip Fryslân licht maandag de betrokken partijen rondom droogte in. Het gaat om onder andere LTO Noord, Nederlandse Akkerbouw Vereniging en de Nederlandse Melkveehouders Vakbond. Het Wetterskip stelde voor het laatst in 1976 een beregeningsverbod in.

Inspectie veenkade

De regionale keringen zijn veilig, gaf het Wetterskip bovendien aan. Dit is de conclusie na de inspectie van 600 kilometer aan veenkade door veertig rayonbeheerders en muskusrattenbestrijders, deze week. Op sommige plekken wordt de komende week nader onderzoek verricht.

Wetterskip Fryslân controleerde de dijken, omdat het neerslagtekort inmiddels is opgelopen tot 200 millimeter.


Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 19 juli).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer