%27Nog+voldoende+water+voor+fertigatie%27
Achtergrond
© Johan Wissink

'Nog voldoende water voor fertigatie'

De nieuwe fruitbomen van fruitteler Marcel Leeuwis in Tuil hebben nog geen regen gehad sinds ze dit voorjaar geplant zijn.

‘Voordat de bomen uit de koelcel kwamen hebben we het perceel kant en klaar gemaakt inclusief de beregening en de fertigatie’, vertelt Leeuwis. ‘Vervolgens hebben we de bomen voor de dag gehaald en dezelfde dag dat ze geplant zijn hebben ze water gekregen.’

De jonge bomen krijgen via fertigatie ongeveer vier liter water per dag. De oudere bomen worden ook beregend. Leeuwis: ‘De oudere bomen doen we een keer in de week ongeveer 30 millimeter beregenen bovenlangs, en via fertigatie krijgen ze elke dag ongeveer 6 liter water met voeding.’

Leeuwis verwacht voorlopig nog geen problemen met de watervoorziening, maar verwacht wel een kleinere opbrengst. De droge weersomstandigheden zorgen volgens hem voor een iets lagere ziektedruk in de boomgaard. ‘Wel zijn de insecten actiever. Links en rechts zie ik problemen met perenbladvlo en ook lijkt de bestrijding met fruitmot wat lastiger.’ Meer hierover aanstaande zaterdag in Nieuwe Oogst.

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 19 juli).

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer