Een+nieuwe+Mercedes+met+dank+aan+de+droogte
Commentaar
© Ruud Ploeg

Een nieuwe Mercedes met dank aan de droogte

De tranen springen je in de ogen als je een ronde maakt langs de agrarische velden. Veel gewassen staan er verpieterd bij. Toch moet je niet raar opkijken als bij een deel van de gewastelers dit najaar de vlag uit kan.

Terwijl heel Nederland zich zorgen maakt over de impact van de droogte, zijn agrarische ondernemers vooral hard aan het werk. Er wordt volop beregend en gestudeerd op maatregelen die de gevolgen van het ongekende neerslagtekort kunnen dempen.

De redactie peilde deze week bij een groot aantal boeren en tuinders de stemming. Gewastelers die voor eigen gebruik telen - veehouders - zijn somberder dan collega's die voor de markt produceren.

Gras en mais staan er vaak beroerd bij. Grasland is in grote dele van het land omgetoverd tot een dorre steppe. Korrelzetting in mais is slecht. Dat confronteert veehouders met kosten voor beregening, zaaigoed, voeraankoop en mestafzet.

Telers voor eigen gebruik zijn somberder dan markttelers

In de akker- en tuinbouw is dat beeld op z'n minst deels anders. De schade in tonnen zal er in veel teelten onmiskenbaar zijn. Zeker nu we de recorddroogte in 1976 overtreffen.

In euro's is het nog afwachten of er schade is en hoe hoog deze uitvalt. Dat beeld verschilt van teelt tot teelt. Vrijwel ieder gewas kent een eigen dynamiek qua prijsvorming. Bovendien werkt de ene teler op contractbasis en handelt de ander op de vrije markt.

Vooraanstaand akkerbouwer Jaap Haanstra maakte deze week de meest relativerende opmerking van alle gehoorde reacties. Bij Haanstra geen paniek, hij is zelfs hoopvol.

Haanstra rekende voor hoe droge jaren vaak tot de financieel beste behoren. 'In 1976 kon je van de opbrengst van een paar hectare aardappelen een Mercedes kopen.'

De prijzen lopen in diverse teelten al aardig op. Hopelijk pakt de balans tussen dalende volumes en stijgende prijzen opnieuw gunstig uit. Of telers daarvan een nieuwe auto kunnen aanschaffen, valt te bezien. Maar het is u in ieder geval van harte gegund.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer