Droogte+dwingt+%27nieuwe+weiders%27+tot+time%2Dout
Nieuws
© Johan Wissink

Droogte dwingt 'nieuwe weiders' tot time-out

Twee demonstratiebedrijven van het Nieuw Nederlands Weiden hebben de koeien tijdelijk op stal gezet. Dat gebeurt vanwege de droogte, waardoor de groei van het gras er volledig tot stilstand is gekomen.

Het gaat om de bedrijven van Andre de Groot uit Laren (Gelderland) en maatschap Verburg-de Pater uit Zwammerdam (Zuid-Holland). De andere vier demonstratiebedrijven kunnen nog wel beweiden omdat zij op andere grondsoorten zitten. Ook kunnen beregenen of de mogelijkheid hadden deze ronde met meer percelen in het beweidingsplatform te starten door een grotere huiskavel.

• Lees ook: Code geel vanwege droogte: watertekort dreigt

Dat meldt begeleider Bert Philipsen van Stichting Weidegang. Volgens hem is de stap om koeien tijdelijk op stal te zetten met het Nieuw Nederlands Weiden makkelijker te maken dan met andere beweidingssystemen: Wanneer er na de droogte weer voldoende gras in de wei staat (zo'n 8 tot 12 centimeter) kan een melkveehouder vrij eenvoudig opnieuw starten zonder groeitrappen te hoeven maaien.

Versmeren en vertrappen

Philipsen heeft De Groot en Jan Henk Verburg geadviseerd de koeien tijdelijk op te stallen. De koeien hebben volgens hem niks te zoeken in het weiland als er geen gras. 'Er valt niks te grazen, de koeien versmeren en vertrappen het gras alleen maar.'

Daarbij is het gras, vanwege de droogte, toch al kwetsbaar en voorkom je extra schade, geeft hij aan. 'Door nu te stoppen, komt groei weer sneller op gang als het gaat regenen en kunnen de koeien snel weer grazen. Door een vroege start hebben de bedrijven dit jaar de koeien al circa honderd dagen geweid.'

Melkproductie

Nieuw Nederlands Weiden is een oplossing voor melkveehouders die meer vers gras willen omzetten in melk maar niet veel tijd willen besteden aan weiden. Met Nieuw Nederlands Weiden is een hogere vers grasopname met een goede melkproductie te combineren. Het systeem is overzichtelijk voor zowel de melkveehouder als koe, omdat voor beiden, elke dag, duidelijk is waar ze aan toe zijn.

Op de demonstratiebedrijven kunnen groepen melkveehouders en erfbetreders zich laten informeren over de praktische aspecten van dit nieuwe beweidingsconcept. Ook kunnen zij zien hoe, ook onder wisselende omstandigheden, eenvoudig kan worden geweid.

Onderstaande kaart toont de beregeningsverboden die tot nu toe zijn ingesteld (voor het laatst bijgewerkt op 19 juli).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer