Code+geel+vanwege+droogte%3A+watertekort+dreigt
Nieuws
© VidiPhoto

Code geel vanwege droogte: watertekort dreigt

Het waterpeil in de Rijn is inmiddels zo ver gedaald dat de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) code geel heeft afgekondigd. Dat wil zeggen dat een watertekort dreigt.

De LCW heeft woensdag de droogtemonitor vernieuwd. Voor de gebieden rond de kust, Rijnmond en het IJsselmeer geldt nog code groen. Dat betekent dat het waterpeil er normaal is voor de tijd van het jaar.

• Lees ook: Landelijke verdeling zoet water punt van zorg

Voor het rivierengebied is code geel van kracht gegaan. Dat wil zeggen dat een watertekort dreigt. De afvoer van de Rijn, Maas en de IJssel is op dit moment laag voor de tijd van het jaar. De komende twee dagen zal de afvoer ongeveer gelijk blijven.

Op dit moment ondervindt de scheepvaart op de grote rivieren nog weinig hinder. Op de Rijn en zijtakken van de rivier voorziet de LCW wel dat meer problemen kunnen ontstaan.

Meer pompen

Om het zoet water op peil te houden, gaan de waterschappen op diverse plaatsen meer pompen gebruiken. Om verzilting te voorkomen in het westen van het land, wordt onder meer ook extra water aangevoerd via het Amsterdam-Rijnkanaal.

Waterschappen blijven boeren en andere gebruikers van oppervlaktewater erop wijzen dat ze zich aan beregeningsverboden moeten houden. Veendijken houden zich nog goed, blijkt uit inspecties.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  60 %
 • Zondag
  23° / 16°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer