'Pluimveemest geen afval, maar waardevolle meststof'

Pluimveemest is geen afval, maar een waardevolle meststof. Die boodschap kregen vier beleidsmedewerkers van het ministerie van Landbouw. Op uitnodiging van LTO/NOP en NVP bezochten zij het legpluimveebedrijf van familie Bens en Ferm O Feed, producent van organische meststoffen.

%27Pluimveemest+geen+afval%2C+maar+waardevolle+meststof%27
© Monique van Loon

Aanleiding voor het bezoek is het feit dat Nederlandse pluimveemestkorrels de hele wereld over gaan en bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk. 'Pluimveemest is geen afvalproduct, maar wordt duurzaam verwerkt en kan een extra inkomstenbron zijn voor pluimveehouders', hield legpluimveehouder Hugo Bens en voorzitter Legpluimveehouderij LTO/NOP de gasten voor.

In zijn visie spreek je over toekomstbestendig ondernemen wanneer er geld wordt verdiend met respect voor mens, dier én aarde. Bens droogt de leghennenmest op zijn bedrijf, waarna Ferm O Feed deze wekelijks ophaalt. 'We bezochten eerst de stal en daarna de mestdrooginstallatie. Tijdens de lunch spraken we uitvoerig over de Nederlandse mestmarkt, de verwerking en de verschillen tussen de diersectoren', zegt Aalt den Herder, NVP-secretaris.

Mestkorrels

Ferm O Feed, onderdeel van familiebedrijf Den Ouden Groep, neemt droge mest af van pluimveehouders, al dan niet voorgedroogd op het pluimveebedrijf. De Brabantse producent verwerkt die tot hoogwaardige organische meststoffen en exporteert 95 procent van de meststoffen naar zeventig landen.

Jeroen den Ouden, directievoorzitter van Den Ouden Groep, gaf aan dat de wereldvraag naar organische meststoffen alleen maar toeneemt ten koste van chemische meststoffen. 'Met de korrels verhogen we de bodemvruchtbaarheid en bodemgesteldheid elders op de wereld en dragen zo bij aan een meer duurzame wereld', aldus Den Ouden.

Circulair werken

Het verwerken van de pluimveemest is een circulair proces. Lagere fosfaatgehaltes door veevoeraanpassingen zullen juist negatief werken op de gehaltes in de organische meststoffen. 'Als pluimveesector dragen we op deze manier bij aan het voedselvraagstuk en zo kan de pluimveehouder extra inkomen generen uit de mest', aldus Bens.

Fosfaatproductie is voor de pluimveehouder geen issue. 'Die discussie moeten we loslaten en we moeten werken aan een robuust, eerlijk en transparant systeem ter vervanging van het huidige', zegt Den Herder.

'Ik ben blij dat we de kans hebben gekregen om de mensen van LNV van meer informatie te voorzien om pluimveemest niet meer te zien als afval, maar als een waardevol product', aldus Bens. De afspraak is om in het najaar een bezoek te brengen aan mestverwerker BMC Moerdijk, om de verbranding van pluimveemest te bekijken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer