Jan Wijnen stopt als voorzitter DEP

Jan Wijnen neemt deze maand tijdens de Algemene Ledenvergadering afscheid als voorzitter van Coöperatie DEP. Dat is de coöperatie van pluimveehouders die mest levert aan de energiecentrale BMC Moerdijk.

Jan+Wijnen+stopt+als+voorzitter+DEP
© Jos thelosen

Jan Wijnen is de grondlegger van zowel de fabriek als de coöperatie: 'De centrale draait goed en mest is niet langer een afvalproduct, maar een grondstof voor een duurzame manier van energie opwekken.

De leden zijn tevreden en hebben dat bekrachtigd door de aanvoer tot 2030 veilig te stellen. Dat is een mooi moment om terug te treden en het stokje over te dragen', aldus de vertrekkende voorzitter.

Mestoverschot

Ruim twintig jaar geleden startte Wijnen met zijn strijd voor de bouw van een energiecentrale, met pluimveemest als brandstof, in Nederland. In zijn ogen lag daar voor een belangrijk deel de oplossing voor het mestoverschot. Zijn ideeën stuitten in die tijd nog op veel weerstand. Zowel technische belemmeringen als financiële overwegingen lagen ten grondslag aan een ogenschijnlijk heilloze weg.

Bovendien was er nauwelijks maatschappelijk draagvlak voor een duurzame oplossing van de mestproblematiek. ‘Nederland was te klein voor een gezonde agrarische sector, de toekomst voor agrarische bedrijven lag in het buitenland.’, was de algemeen geldende opvatting. DEP is een coöperatie met 450 leden uit de pluimveehouderijsector. De leden leveren mest aan de energiecentrale BMC in Moerdijk. De centrale verwerkt de mest en zet deze om in elektriciteit.

Van mest naar energie

Dankzij zijn vastberadenheid wist Jan Wijnen toch voldoende pluimveehouders te vinden die met hem geloofden in de mogelijkheden van mest als brandstof voor een energiecentrale.
Ook vond hij partijen bereid om samen met DEP de centrale te financieren, te bouwen en de exploitatie mogelijk te maken.

In september 2008 werd BMC Moerdijk, in aanwezigheid van toenmalig minister Gerda Verburg, officieel in gebruik genomen. Zowel in technisch als financieel opzicht draait de centrale naar tevredenheid. De geschetste verwachtingen naar onze leden hebben we meer dan waar gemaakt.' aldus Jan Wijnen.

Elektriciteit

Coöperatie DEP zorgt jaarlijks voor de aanvoer van 420.000 ton (zeventig vrachtwagens per dag) stapelbare mest naar de centrale. De geproduceerde elektriciteit wordt door BMC Moerdijk verkocht aan PZEM Energy BV, een van de aandeelhouders en onderdeel van de Zeeuwse energiemaatschappij PZEM, voorheen Delta.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  10° / -1°
  10 %
Meer weer