Impact+van+1+procent+groter+aardappelareaal+gering
Nieuws
© Twan Wiermans

Impact van 1 procent groter aardappelareaal gering

Op basis van de nieuwste berekeningen van de NEPG komt het aardappelareaal in de vijf Noordwest-Europese landen uit op 595.587 hectare. Een stijging van 1 procent ten opzichte van vorig seizoen.

De North-western European Potato Growers (NEPG) merkt hierbij op dat het Britse gebied nog steeds is gebaseerd op hun vijfjarig gemiddelde. De NEPG denkt dat het areaal voor een goed evenwicht tussen vraag en aanbod kan zorgen.

In mei van dit jaar ging de NEPG er nog van uit dat het aardappelareaal in de vijf EU-landen met 0,4 procent zou stijgen tot 585.600 hectare. Het gaat om Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Impact

Voor de uiteindelijke oogst heeft de opbrengst per hectare een veel grotere impact dan 1 procent areaaluitbreiding. Het is extreem droog in de NEPG-landen en er zijn gebieden waar het gewas begint te lijden door gebrek aan water. De NEPG vindt het te vroeg om in de eerste helft van juli al oogstramingen te maken.

De eerste proefrooiingen van vroege rassen op beregende percelen wijzen op gemiddelde opbrengsten en drogestofgehaltes. Er wordt wel melding gemaakt van grote verschillen in ontwikkeling tussen de gewassen. Daarnaast melden de meeste NEPG-landen nogal wat problemen met de opkomst.

Bintje

In alle NEPG-landen zijn er eigenlijk meer aardappelen in voorraad dan er zullen worden verwerkt. Vooral Bintje is dit seizoen moeilijk te verkopen en de NEPG verwacht dat de neerwaartse trend voor het areaal Bintje zal aanhouden.

Als gevolg van de weersomstandigheden is de vraag naar oude oogst plotsklaps flink aangetrokken, met als gevolg sterk stijgende prijzen voor de goed bakkende rassen. Partijen die eerder zeer twijfelachtig waren, komen nu opeens weer in aanmerking voor verwerking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer