Primeuraardappel+uit+polder+naar+koninklijke+keuken
Nieuws
© Gemeente Noordoostpolder

Primeuraardappel uit polder naar koninklijke keuken

Uit een aardappelveld van biologisch-dynamisch akkerbouwbedrijf Vermuë in Marknesse zijn woensdag koninklijke aardappelen geoogst. Traditiegetrouw gaat het eerste kistje aardappelen uit de volle grond in Noordoostpolder naar de keuken van het Koninklijk Huis.

Dit jaar staat het vroege biologische ras Vitabella van aardappelhuis Plantera in de schijnwerpers. Burgemeester Aucke van der Werff oogstte de aardappelen samen met Gerard Bovée, directeur van Plantera, onder toeziend oog van een deelnemer van Zorgboerderij Op de Wurf uit Nagele.

De deelnemers van Op de Wurf hebben de aardappels gewassen, gesneden en ter plekke tot frietjes gebakken. Aan de tafels van het 'gelegenheidsrestaurant' bij het Vitabella-veld konden de gasten hiervan proeven.

Laat gepoot

Vitabella is een vastkokende aardappel, die langere tijd kan blijven bewaard. De aardappelen zijn dit jaar laat gepoot, namelijk in de tweede helft van april. Dankzij het warme weer in mei en juni kon de Vitabella deze week toch al worden geoogst.

Het ras Vitabella onderscheidt zich vanwege de phytophthora-resistentie. Hierdoor is zij zeer geschikt in de biologische teelt voor zowel commerciële doeleinden en als 'hobbyaardappel' voor de moestuin.

Moestuinwaarde

Om de moestuinwaarde te benadrukken, koos Plantera bij het presenteren van de Koningsaardappel voor de samenwerking met zorgboerderij Op de Wurf. In de moestuin die bij de zorgboerderij hoort, hebben de deelnemers ook Vitabella-knollen gepoot voor eigen gebruik. Zo kunnen niet alleen het Koninklijk Huis, maar ook de deelnemers van Op de Wurf van deze aardappel genieten.

De traditie van de Koninklijke aardappel startte in 2013, bij het bezoek van de Koning en Koningin aan Noordoostpolder. Onder auspiciën van het Agrofoodcluster organiseert ieder jaar een ander aardappelhuis in de Noordoostpolder het aanbieden van de Koningsaardappel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  26° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
Meer weer