Nog+grotere+aardappeloogst+verwacht
Nieuws
© Huisman Media

Nog grotere aardappeloogst verwacht

De Europese aardappelorganisatie NEPG verwacht een nog grotere aardappeloogst dan de eerdere prognose. Voor Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië rekenen de North-Western Potato Growers op 28,9 miljoen ton aardappelen.

Deze totale oogst betreft alleen consumptieaardappelen en is 1 miljoen ton meer dan de prognose van anderhalve maand geleden. De grote oogst is volgens NEPG een gevolg van uitbreiding van het areaal met bijna 6 procent en de hoge opbrengsten per hectare van gemiddeld 49,4 ton.

In een persbericht benadrukt NEPG dat voornamelijk in Groot-Brittannië en Nederland als gevolg van de natte oogstomstandigheden nog ongeveer 10 procent gerooid moet worden. De verwachte oogst is 17,7 procent groter dan vorig jaar en ook 15,6 procent boven het vijfjarig gemiddelde.

Grote variatie

Oogst 2017 komt daarmee nog iets boven de topoogst van 2014 uit. Van de NEPG-landen oogst alleen Groot-Brittannië minder aardappelen dan vorig jaar. In Frankrijk en België is de variatie in opbrengsten groot. In die landen zijn zelfs telers die hun gecontracteerde volumes niet kunnen leveren.

De kwaliteit van de aardappelen is volgens NEPG goed tot middelmatig. Vooral in natte gebieden adviseert de organisatie alert te zijn bij de bewaring. Bacterierot en natrot kunnen extra problemen veroorzaken. Het gemiddelde onderwatergewicht in Nederland en België is laag. België meldt 25 tot 30 procent drijvers in Bintjes en 5 tot 10 procent drijvers in Fontane.

Druk op markt

Veel Europese telers hebben hun overschotten in tijdelijke korte bewaring moeten opslaan, aldus NEPG. Deze extra aardappelen zullen voor de vorst verwerkt moeten worden, waardoor er contractaardappelen doorgeschoven moeten worden. Door deze situatie zal er voorlopig nog wel extra druk op de markt staan, verwacht NEPG.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
 • Zaterdag
  16° / 11°
  90 %
Meer weer