Kamer+heeft+het+gehad+met+inzet+banken+voor+rentederivaten
Nieuws
© Studio Kastermans

Kamer heeft het gehad met inzet banken voor rentederivaten

De banken moeten nu eindelijk een datum afspreken waarop de compensatie voor rentederivaten is afgehandeld. Dat heeft een grote meerderheid van de Tweede Kamer uitgesproken in een dinsdag aangenomen motie.

In een debat met minister Wopke Hoekstra (Financiën) uitten vrijwel alle fracties hun ongenoegen over de trage voortgang en de voortdurende onduidelijkheid voor ondernemers. Onder hen zijn ook bijna 5.000 boeren en tuinders die bekocht uitkwamen met renteswaps waar ze uiteindelijk flink wat geld bij moesten leggen.

Roald van der Linde (VVD) herinnerde aan de 'bemoedigende en vertrouwenwekkende' woorden van de banken die najaar 2016 hun excuses aanboden en beloofden de benadeelde ondernemers te zullen compenseren. Het is nu anderhalf jaar later, maar het het aantal definitief afgehandelde dossiers is nog steeds erg klein.

Vertrouwen herwinnen

'Wat nu? Staan we hier weer over zes maanden? Daar willen wij niet aan meedoen', aldus Van der Linde. Hij diende samen met Renske Leijten (SP) een motie in die stelt dat 'het tempo waarmee de banken de omstreden rentederivaten voor mkb-ondernemers afwikkelen, een belemmering is voor het herwinnen van het vertrouwen.'

De motie roept de betrokken banken op om nu met elkaar een streefdatum voor volledige afhandeling af te spreken en die ook duidelijk naar buiten te brengen. Voor de dossiers waarvoor de streefdatum niet wordt gehaald, zouden de banken zichzelf een een boeterente moeten opleggen.

Zo nodig ingrijpen

Bij de stemmingen gaf alleen het CDA geen steun aan de motie. Reden daarvoor is dat de motie van de VVD en SP te vrijblijvend is, aldus Kamerlid Jaco Geurts. Het CDA diende twee moties in die vragen om meer concrete stappen van de minister.

Zo wordt Hoekstra in de CDA-motie opgedragen de voortgang van de afwikkeling van het herstelkader nauw te blijven volgen en in te grijpen wanneer er door verwijtbaar handelen door banken extra vertraging ontstaat. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen.

Hoekstra heeft inmiddels toegezegd dat hij bereid is om in te grijpen als de banken de afhandeling traineren. 'Dat ga ik zonder meer doen', aldus de bewindsman.

Afspraken houden

Een tweede CDA-motie vraagt de minister om voor bezitters van het derivatendossiers met de status 'opt-in' te zorgen dat banken zich houden aan de gemaakte afspraken, zodat ook deze groep in aanmerking komt voor voorschotten. De bedrijven mogen niet de dupe worden van de vertraging die door banken is veroorzaakt, aldus het CDA.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
Meer weer