'Zolang er geen systeem is, ga ik niet investeren'

In het Brabantse Lage Mierde blikt melkveehouder Rick Meulenbroeks terug op die cruciale dag een jaar geleden. Wat hem nog het meest pijn doet, is de onrechtvaardigheid waarmee politieke besluiten worden genomen.

%27Zolang+er+geen+systeem+is%2C+ga+ik+niet+investeren%27
© Cath Hermans

Niet lang nadat de aangescherpte regels voor de veehouderij op 7 juli 2017 waren aangenomen, nam Rick Meulenbroeks zich voor met het hoofd omhoog naar de toekomst te kijken. Net zoals hij daarvoor altijd deed, net als zijn vader en grootvader. Maar het valt niet altijd mee, geeft hij toe.

• Lees ook: 'Stimuleren doe je met honing, niet met azijn'

'We hebben nog geen vergunning aangevraagd voor aanpassing van de twee oudere stallen. Belangrijkste reden is dat er nog geen vloersysteem is bedacht voor jongvee.' Het bedrijfsleven en de sector doen hun best en werken hard aan nieuwe technieken. Sommige pilotprojecten zijn al van start gegaan. 'Ondanks dat, zie ik het nog niet gebeuren dat in 2022 alle stallen zijn aangepast. Ook bij gemeenten is dat streven een onhaalbare zaak. Er zijn nog heel veel boeren die een vergunningaanvraag moeten indienen.'

Niet bang voor controles

Zolang er geen goed werkend systeem is, gaat Meulenbroeks niet investeren. Bang dat er te zijner tijd wordt gecontroleerd, is hij niet. 'Handhaven? Dat moet ik nog zien. De overheid gaat echt niet zeggen dat alle stallen leeg moeten.'

De melkveehouder kijkt uit naar de rechtszaak die ZLTO tegen de provincie aanspant. 'Het heeft even geduurd, maar beter goed voorbereid, dan bij voorbaat de zaak al verliezen.' Toch voorziet hij een lange juridische strijd. 'Als de veehouders winnen, gaat de provincie zeker in beroep. En dan is het al gauw 2022…'

De onrechtvaardigheid waarmee politieke besluiten worden genomen, knaagt nog altijd aan de jonge ondernemer. 'Het is duidelijk dat er moet worden gewerkt aan het CO2-vraagstuk. Maar waarom moet de landbouw dat oplossen?'

Voldoen aan regels

Niettemin zit Meulenbroeks met zijn vader en jongere broer aan tafel met verschillende experts om te kijken wat de mogelijkheden zijn om hun stallen aan te passen, zodat ze voldoen aan de regels. 'Ook nu vind ik het leuk om nieuwe dingen te bedenken, maar de manier waarop het moet, is wrang.'

Meulenbroeks kijkt uit naar de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. 'Ergens hoop ik dat het nieuwe college nuances aanbrengt in het beleid. Zo niet, dan toch de rechter.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer