Fransen uit zorg over'anti-veehouderijbeleid'

Huub Fransen, directeur van mengvoerbedrijf Fransen Gerrits uit Erp, maakt zich zorgen over wat hij noemt het 'anti-veehouderijbeleid' van de provincie Noord-Brabant. Daarom schreef hij een brief aan Provinciale Staten.

Waar maakt u zich zorgen over?

'Over de gang van zaken in Brabant rond de veehouderij en, als gevolg daarvan, de bedrijven daaromheen. Brabant kent al behoorlijk strenge regelgeving. Nu wil de provincie ook nog de Verordening Stikstof acht jaar naar voren halen.

'Zulke ingrijpende maatregelen zoveel eerder verplichten is voor elke ondernemer vrijwel onhaalbaar, of het nou om een snackbar gaat of een boerderij. Het is als ondernemer heel erg vervelend dat de Brabantse politiek er op deze manier mee omgaat.'

Wat gaat u dat aan?

'Wij hebben een mengvoederbedrijf en behoren tot de periferie van veehouderijen. En zo zijn er heel veel bedrijven die in meer of mindere mate afhankelijk zijn van de Brabantse boeren.

'Ik denk dat de Brabantse politiek geen idee heeft wat er allemaal aan vast hangt. Het economisch belang van de Brabantse veehouderij en alles eromheen wordt schromelijk onderschat.'

Wat is uw boodschap?

'Ik wil politici duidelijk maken dat ze de Brabantse economie om zeep helpen als ze de boer om zeep helpen.

'Natuurlijk moeten er eisen gesteld worden aan de manier waarop geboerd wordt. Maar daar moet wel een redelijke en haalbare termijn aan vast zitten.'
U bent een belangenbehartiger?

'Ik wil me inhoudelijk niet bemoeien met de goede inzet die ZLTO en onder meer de NVV al plegen. Maar er moet ook een geluid komen uit het bedrijfsleven. Mijn brief is mede ondertekend door grote bedrijven als Agrifirm, Van Rooij, Coppens en Schippers. Ik probeer een bredere coalitie te organiseren en ook kleinere bedrijven uit de periferie rond veehouderijen erbij te betrekken.'

Landt uw boodschap al?

'Ik heb een gesprek gehad met het CDA, en ook de VVD wil met mij praten. Ik ga graag in gesprek met landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings van D66. Een gesprek met haar collega Johan van den Hout lijkt me zinloos. Die is mijns inziens niet voor rede vatbaar.'

Wat gaat u zoal zeggen?

'Dat de Brabantse politiek de mond vol heeft van agri en food, maar dat ze vooral wegloopt met grote foodbedrijven als Sligro, Hutten en Jumbo. Ze vergeet het aspect agri, ofwel de boer waar het allemaal begint.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer