'Stimuleren doe je met honing, niet met azijn'

Met een megafoon sprak ZLTO-bestuurder Janus Scheepers de honderden boeren en sympathisanten op 7 juli 2017 toe, voor de ingang van het provinciehuis. Het was de laatste in een serie van vele pogingen om de ramkoers van het provinciebestuur te stoppen.

%27Stimuleren+doe+je+met+honing%2C+niet+met+azijn%27
© ZLTO

Een jaar later kan hij nog steeds niet bevatten waarom de provincie de rigoureuze versnelling van de veehouderijtransitie heeft ingezet. 'We hebben met heel veel partijen en burgers in de rondetafelgesprekken op een inhoudelijke en constructieve manier gepraat over de gewenste transitie van de veehouderij. Dat ging over circulaire economie en de verschillende opties die boeren hebben om te produceren', zegt Scheepers.

• Lees ook: Brabants veehouderijdebat vergt veel tijd

'Maar de politiek is daar vervolgens mee aan de haal gegaan, met het nieuwe veehouderijbeleid als desastreus gevolg. Dat is puur sanctionerend beleid waar geen enkele stimulans in zit voor de veehouders. Ik blijf het zeggen: hier richten ze ontzettend veel schade mee aan', vervolgt hij.

Dit is puur sanctionerend beleid waar geen enkele stimulans in zit voor de veehouders

Janus Scheepers, bestuurder ZLTO

Trots

Toch borrelen er bij Scheepers niet alleen negatieve gevoelens op als hij terugdenkt aan die zwarte bladzijde uit de Brabantse veehouderijgeschiedenis. 'Ik ben trots op het feit dat die dag zonder wanklank is verlopen', zegt hij.

'Er waren veel boze boeren op de been, maar ze hebben op een nette manier aangegeven dat de voorstellen onacceptabel en bovendien niet uit te voeren zijn. Daar heeft de sector echt een visitekaartje afgegeven, hoe moeilijk dat ook was.'

Bittere nasmaak

De ZLTO-bestuurder heeft nog steeds een bittere nasmaak in de mond. 'Transitie gaat over de vraag hoe je als sector toekomstbestendig wordt. Je praat met de beleidsmakers over de inhoud en hoe je dit aan kunt pakken. Stimuleren werkt beter met honing dan met azijn.'

Scheepers merkt dat veel veehouders op twee gedachten hinken: investeren of afwachten. 'Ik blijf nog steeds bij mijn standpunt dat onze leden de eerder afgesproken deadline van 2028 gewoon na konden komen. Daarom blijven wij als ZLTO samen met het bedrijfsleven en de provincie werken aan het realiseren van nieuwe stalsystemen. Want ja, er moeten sowieso slagen gemaakt worden. Maar niet in het tempo van de provincie. Dat is voor veel veehouders niet bij te benen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
Meer weer