Elektrisch beregenen goedkoper dan dieselmotor

Op een innovatiedag in de Veenkoloniën is vrijdag 18 mei te zien dat elektrisch beregenen goedkoper is dan een dieselmotor, zeker als akkerbouwers gebruikmaken van zonnepanelen.

Elektrisch+beregenen+goedkoper+dan+dieselmotor
© Archief

De kennisverspreiding via de Praktijknetwerken in de Veenkoloniën hebben een vervolg gekregen via zogenaamde flitsbijeenkomsten. Tijdens de regiodemonstratie bij Hendrik Luth in Wedde gaat het vooral om innovatieve machines en veldpresentaties.

Tijdens de demonstraties is er de nodige aandacht voor elektrisch beregenen. Oppompen van grondwater met een elektrische pomp kost zo'n 92 euro per hectare bij 25 millimeter per keer. Uit berekeningen blijkt dat het oppompen van eenzelfde hoeveelheid water met een dieselmotor 117 euro per hectare kost.

Minder uitstoot en energieverbruik

Elektrisch beregenen zorgt voor een 28 procent lagere uitstoot van broeikasgassen en 16 procent lager cumulatief energieverbruik dan conventioneel beregenen. Indien de stroom volledig met zonne-energie wordt opgewekt, zijn de broeikasgasemissies 75 procent lager en is het energieverbruik 44 procent lager dan bij beregenen met een dieselmotorpomp.

'Wanneer je één keer investeert in elektrisch beregenen, kun je twintig jaar lang structureel kosten besparen', zegt Luth uit Oost-Groningen. 'Als je elektrisch beregenen combineert met zonnepanelen, kun je energieneutraal werken. Het voordeel van elektrisch beregenen is dat je de installatie met een app op de smartphone kunt bedienen.'

Naast het beregenen is er tijdens de innovatiedag ook aandacht voor een rijenspuit in bieten, grasonderzaai in mais voor minder uitspoeling, rijenbemesting bij aardappelen, de teelt van zoete aardappel met druppelirrigatie, gebruik van gps en inzet van drones.

Locatie innovatiedag

De dag wordt georganiseerd door Deplhy, in samenwerking met Luth, bij loonwerker Feunekes, Weddermarke 21 in Wedde. De innovatiedag begint om 15 uur. Om 18 uur zijn er enkele sprekers, waaronder Henk Bleker. De dag was vorig jaar goed voor ruim 150 bezoekers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer