Gewas+rond+Attero+Wijster+schoon
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gewas rond Attero Wijster schoon

Uit het systeem voor biomonitoring rond de afvalverwerkingsinstallatie van Attero in Wijster blijkt dat de hoeveelheid schadelijke stoffen die is neergedaald het afgelopen jaar wederom ruim onder de algemeen geldende veiligheidsmarges blijft.

Wageningen UR registreert sinds 1996 mogelijke vervuilingen op twee groentegewassen, in gras en in koemelk in de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe. Dat gebeurt op vijf proefveldjes met spinazie en boerenkool en op twee melkveebedrijven in Drijber en Hamveld.

Kwalijke stoffen

Gedurende die periode zijn nog nooit verontrustende overschrijdingen geconstateerd. Ook de uitkomsten van dit jaar waren positief. 'Er is geen aanleiding te veronderstellen dat kwalijke stoffen uit de pijp van Attero in het agrarisch productieproces terecht zijn gekomen', stelt beleidsadviseur Roel Visser van LTO Noord Drenthe vast.

'Ondanks dat wij dit elk jaar constateren, wordt grote waarde gehecht aan de biomonitoring. Niet alleen door boeren en burgers , maar ook door ketenpartijen. Zij zien het als een soort verzekering', aldus Visser.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer