Boeren+in+verzet+tegen+stopzetten+monitoring+afvalcentrale+Wijster
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boeren in verzet tegen stopzetten monitoring afvalcentrale Wijster

Boeren in de omgeving van Wijster komen in verzet tegen het stoppen van de biomonitoring op de uitstoot van de afvalcentrale van Attero. Ze overwegen een gang naar de rechter, bleek donderdag op een bijeenkomst voor zo'n twintig boerenomwonenden.

Attero kondigde enkele maanden geleden het einde aan van het via gewasonderzoek monitoren van de uitstoot uit de verbrandingsovens. Dat systeem functioneert inmiddels ruim twintig jaar, waarbij Wageningen UR jaarlijks monsters neemt van proefveldjes en uit koemelk rond de Attero-vestiging in Wijster.

Volgens Attero zijn inmiddels technieken beschikbaar die controle aan de bron effectiever en efficiënter maken. De afvalverwerker zegt te vertrouwen op de sensors die het bedrijf heeft geplaatst in de rookgasafvoer. Over het toch handhaven viel ook in eerder overleg met LTO Noord niet te praten.

Imagoschade

Boeren rond Wijster vrezen voor imagoschade bij hun afnemers als de biomonitoring wordt afgedankt. Daarnaast vinden zij monitoring door Attero zelf te eenzijdig. Met Wageningen UR was er een onafhankelijke controleur bij betrokken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer