Attero+Wijster+wil+stoppen+met+biomonitoring
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Attero Wijster wil stoppen met biomonitoring

Afvalverwerker Attero wil stoppen met het gewasmonitoringprogramma rond de vuilverbrander in Wijster. LTO Noord is ernstig teleurgesteld.

Via biomonitoring wordt duidelijk of er mogelijk zware metalen zoals dioxines uit de rookgassen van de vuilverbrander in landbouwgewassen terecht komen.

Vervuilingen

Wageningen UR registreert sinds 1996 mogelijke vervuilingen op twee groentegewassen, in gras en in koemelk in de gemeenten Westerveld en Midden-Drenthe. Dat gebeurt op vijf proefveldjes met spinazie en boerenkool en op twee melkveebedrijven in Drijber en Hamveld.

Attero heeft LTO Noord te kennen gegeven dat met de huidige stand van de filtertechniek en via sensoren op de rookgasafvoer, voldoende zekerheid is ingebouwd om biomonitoring overbodig te maken. Hoewel sinds de start van de biomonitoring nog nooit verontrustende overschrijdingen zijn geconstateerd, vindt LTO Noord het systeem van biomonitoring wel degelijk waardevol.

Verzekeringspremie

'We zien het als een extra verzekeringspremie, niet alleen voor de boer als producent, maar ook voor de verwerker en de consument', zegt regiobestuurder Jan Bloemerts.

Biomonitoring is volgens Bloemerts een transparant systeem dat borgt dat onder de rook van de schoorstenen van Attero, met een gerust hart voedsel kan worden geproduceerd. 'Met het wegvallen van dit model verandert er aan de luchtkwaliteit niks, maar wordt in decennia opgebouwd vertrouwen in het functioneren van de afvalverbrander, wel ernstig ondermijnd.'

Overleg

Hoewel plantmanager Joop Engelen van Attero in Wijster nader overleg heeft aangeboden, twijfelt Bloemerts aan het nut daar nog op in te gaan. 'Het lijkt er op dat Attero alleen nog aan windowdressing wil doen.' Attero zegt te verwachten in de komende tijd nog tot een oplossing te komen.

Het is overigens niet de eerste keer dat de afvalverwerker LTO Noord tegen de haren instrijkt. Vorig jaar besloot de onderneming eveneens eenzijdig de functie van vertrouwenspersoon voor de landbouw te beëindigen. Die fungeerde als schakel tussen de boeren en Attero. Een woordvoerder verzekerde toen nog dat het biomonitoringsprogramma zou worden voortgezet.

Lickebaertpolder

De overeenkomst tussen de georganiseerde agrarische sector en de afvalverbrander in Wijster dateert uit de tijd van de dioxinevervuilingen door de afvalverbrander van AVR bij Vlaardingen. De schrikbeelden van dioxine in de melk en het vlees van dieren uit de Lickebaertpolder zorgden eind jaren tachtig voor veel economische schade bij de betrokken boeren en onrust onder consumenten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  30° / 14°
  10 %
 • Maandag
  30° / 15°
  20 %
 • Dinsdag
  30° / 16°
  30 %
Meer weer