Attero+Wijster+zet+punt+achter+vertrouwenspersoon+landbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Attero Wijster zet punt achter vertrouwenspersoon landbouw

Na een samenwerking van vele tientallen jaren heeft het management van afvalverwerker Attero in Wijster de functie van vertrouwenspersoon landbouw opgeheven.

Plantmanager Joop Engelen van Attero Wijster/Groningen heeft het regiobestuur van LTO Noord laten weten geen enkel nut meer te zien in de entiteit Vertrouwenspersoon Landbouw en de samenwerking daarom eenzijdig op te zeggen.

Overlast

Regiobestuurder Jan Bloemerts reageert verbaasd op de actie van Attero: 'Wij betreuren het. De functie is indertijd ingesteld door het Drents Landbouw Genootschap met de toenmalige VAM. Het was een tijd waarin de overlast vanaf de vuilverwerker naar de omgeving weliswaar flink groter was en er ook planologisch meer speelde.'

Volgens Bloemerts heeft het structureel elkaar weten te vinden zich in het verleden meermaals bewezen. 'In rustige tijden, maar zeker ook als er snel geschakeld moet worden, bijvoorbeeld bij calamiteiten. Op momenten dat alles goed gaat en er weinig speelt, lijkt het overbodige ballast. Maar de functie biedt vertrouwen aan agrariërs in de omgeving.'

Geruststelling

De laatste jaren is de functie van vertrouwenspersoon ingevuld door Henk de Weerd uit Drijber. Het werd in de regio gevoeld als een geruststelling, stelt Bloemerts vast. 'Het belang daarvan moet je niet onderschatten. Wetende de uitdrukking 'vertrouwen komt te voet en gaat te paard' bevreemdt deze beëindiging ons.'

Het voormalige bedrijf VAM is na enkele naamwijzigingen als Attero in handen gekomen van eigenaar Waterland. 'De nieuwe eigenaar heeft kennelijk een andere visie op hoe om te gaan met hoofdtaken van het bedrijf Attero', constateert Bloemerts.

Monitoring

Het gewasmonitoringssysteem dat sinds eind vorige eeuw is opgezet, wordt wel doorgezet. De resultaten daarvan worden gecommuniceerd met LTO Noord. Met het systeem kan worden geborgd dat er daadwerkelijk geen sporen van dioxine of andere zware metalen uit de vuilverbranding bij Attero vrijkomen. 'Dat vinden wij ook belangrijk, gezien eerdere gevallen in Nederland', aldus Bloemerts.

Een woordvoerder van Attero zegt dat de omgeving rond de locatie Wijster in de afgelopen decennia op veel punten sterk is veranderd. 'Veel taken van de contactpersoon kwamen daarmee te vervallen. Ook Attero is in diezelfde periode organisatorisch sterk veranderd. De belangrijkste taak die overbleef is de jaarlijkse bespreking van het biomonitoringrapport. Attero blijft dit doen, maar dan rechtstreeks met de LTO-organisatie.'

Volgens de woordvoerder heeft Attero een open relatie naar de omgeving. 'Iedereen kan altijd bij het bedrijf terecht voor vragen, klachten of verzoeken. Dat geldt zowel voor agrariërs als niet-agrariërs.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer