Carla Dik-Faber bezoekt boomkwekerij en paprikakas

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan twee tuinbouwbedrijven. Zij heeft zich daarbij laten informeren over onder meer plantgezondheid en gewasbescherming.

Carla+Dik%2DFaber+bezoekt+boomkwekerij+en+paprikakas
© Pim Mul

Het eerste bedrijf dat het Kamerlid bezocht was Paprikakwekerij Van der Spek in Bergschenhoek. Daarna bezocht ze Bremmer Boomkwekerijen in Waddinxveen. Dik-Faber ging in gesprek met ondernemers, beleidsmedewerkers van LTO Glaskracht Nederland en LTO Nederland en portefeuillehouder plantgezondheid Joris Baecke van LTO Nederland. Centraal stonden de dilemma’s op het gebied van gewasbescherming.

De ondernemers en de LTO-portefeuillehouder gaven vanuit hun eigen praktijkervaringen hun visie op plantgezondheid en de mogelijkheden voor verduurzaming. Zo werd onder meer duidelijk gemaakt dat er enerzijds middelen verdwijnen, terwijl er aan de andere kant geen biologische of duurzamere alternatieven voor terugkomen.

Geïntegreerde teelt

Tevens hamerden ze op het belang van geïntegreerde teelt met bijbehorende middelen. Telers willen met biologische bestrijders en groene gewasbescherming aan de slag, stelt LTO Nederland. Maar als deze middelen niet afdoende zijn, willen telers in uiterste nood een beroep kunnen doen op chemische correctiemiddelen. Die mogelijkheid geeft ze voldoende vertrouwen om met biologische bestrijders aan de slag te gaan.

De telers gaven verder aan dat ze meer ruimte willen krijgen om te experimenteren met nieuwe groene middelen. Dat zal de ontwikkeling van duurzame middelen versnellen, zo vinden ze.

Marktpositie

Tot slot was er aandacht voor de marktpositie. Paprikakweker Danny van der Spek stelde vast dat zijn product in het najaar moet opboksen tegen goedkopere producten uit het buitenland waaraan minder hoge eisen worden gesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer