Cocktail van middelresten onschadelijk voor schildklier

De gelijktijdige blootstelling aan resten van verschillende gewasbeschermingsmiddelen op groente en fruit heeft geen schadelijke effecten op de schildklier. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Cocktail+van+middelresten+onschadelijk+voor+schildklier
© Nieuwe Oogst

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de effecten van het stapelen van residu (het cocktaileffect) op de gezondheid van mensen. Het is volgens het rijksinstituut nog niet duidelijk wat de effecten op het zenuwstelsel zijn.

Mensen kunnen via voedsel resten van gewasbeschermingsmiddelen binnenkrijgen. Het RIVM heeft de blootstelling aan verschillende stoffen die op eenzelfde orgaan hun uitwerking hebben, bij elkaar opgeteld.

Dit is een door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA ontwikkelde nieuwe werkwijze in de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen, die op dit moment alleen mogelijk is voor de schildklier en het zenuwstelsel en nog niet voor andere organen. In het verleden werden de risico’s voor mens en milieu per stof bekeken.

Grote marge

'In de blootstellingsberekeningen zitten onzekerheden, waardoor de werkelijke blootstelling zowel hoger als lager kan zijn dan het gepresenteerde getal', legt het RIVM uit. 'Voor de schildklier is de marge tussen de berekende hoeveelheid die we binnenkrijgen en de hoeveelheid die als veilig wordt gezien zo groot dat ook in het slechtste geval de grenswaarde niet overschreden zal worden.'

Voor het zenuwstelsel liggen de berekende hoeveelheid die we binnenkrijgen en de hoeveelheid die als veilig wordt gezien dicht bij elkaar. Daarom kan het RIVM op basis van deze berekeningen niet uitsluiten dat er schadelijke effecten op het zenuwstelsel kunnen zijn.

'De wettelijke limiet die aangeeft hoeveel van een stof maximaal in voedsel mag zitten is voor een van de onderzochte stoffen kort geleden verlaagd', aldus het RIVM. 'Door het verlagen van deze limiet is de blootstelling aan deze stof, en daarmee de blootstelling aan de hele groep stoffen die effect kunnen hebben op het zenuwstelsel, inmiddels zeer waarschijnlijk lager.'

Verder onderzoek

Het is volgens het RIVM nog niet mogelijk om in algemene zin een uitspraak te doen over de veiligheid van de gelijktijdige blootstelling aan alle stoffen uit gewasbeschermingsmiddelen via voedsel. Hiervoor moet eerst worden bepaald welke stoffen effecten op andere organen dan de schildklier en het zenuwstelsel kunnen hebben. EFSA probeert dit momenteel in kaart te brengen, zodat hier in de toekomst wel duidelijkheid over kan komen.

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer