LTO+voorstander+vervolgonderzoek+gezondheidseffect+middelen
Nieuws
© DIRK HOL

LTO voorstander vervolgonderzoek gezondheidseffect middelen

LTO Nederland stemt in met een vervolgonderzoek naar de effecten van gewasbescherming op de gezondheid van omwonenden. 'Boeren en tuinders willen gezonde teelten van gezonde producten in een gezonde omgeving.'

Dat zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een gezonde omgeving bij LTO Nederland, in een reactie op het RIVM-onderzoek naar de effecten van gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid van omwonenden van landbouwpercelen. De onderzoekers zien daartussen geen aantoonbaar verband, maar pleiten wel voor vervolgonderzoek.

•Lees ook: Geen relatie gewasbescherming en gezondheid omwonenden

'Wij beamen het belang van vervolgonderzoek', zegt Elshof. 'De agrarische sector staat voor gezonde teelten van gezonde producten in een gezonde omgeving. Het is van groot belang daarover te waken. Overigens laat het onderzoek zien dat wonen in het buitengebied ook zo zijn voordelen heeft.'

Zonder hinder

Boeren en tuinders zijn voortdurend bezig om hun productiewijze te verbeteren, benadrukt Elshof. 'Ook zij wonen, werken en consumeren in de nabijheid van landbouwpercelen. En ze willen daar produceren zonder hinder voor de omgeving.'

LTO Nederland is voorstander van een vervolgonderzoek naar de gezondheidseffecten voor omwonenden van landbouwpercelen. Daarbij moeten ook andere factoren die meespelen in ogenschouw worden genomen.

'Het is van belang dat er onderzoek wordt verricht naar een eventueel causaal verband voordat er maatregelen worden getroffen. LTO Nederland werkt graag mee aan dat onderzoek en zal alle medewerking verlenen. Ook boeren en tuinders werken graag in een gezonde omgeving', besluit Elshof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  10° / 4°
  15 %
 • Zaterdag
  11° / 0°
  10 %
 • Zondag
  10° / 0°
  10 %
Meer weer