Aardappelareaal+in+Noordwest%2DEuropa+groeit+4%2C6+procent
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Aardappelareaal in Noordwest-Europa groeit 4,6 procent

Het totale aardappelareaal in Noordwest-Europa wordt geschat op 578.821 hectare. Dit is 4,6 procent meer dan vorig seizoen en 8,3 procent hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Alle vijf North-western European Potato Growers (NEPG) landen hebben hun areaal verhoogd, waarvan België met een stijging van 5,4 procent de lijst aanvoert. Deze cijfers zijn gebaseerd op ramingen in de North West European Growers (NEPG) landen.

In Nederland gaat het om een stijging van 4,1 procent, waardoor het areaal aardappelen toeneemt van 72.800 hectare vorig jaar naar 75.800 hectare dit jaar.

De NEPG benadrukt dat deze areaaluitbreiding niet automatisch een hogere totale opbrengst geeft, aangezien de opbrengst per hectare van grotere invloed op de totale oogst is dan een uitbreiding in hectares.

Extra behoefte

De NEPG schat de uitbreiding van verwerkingscapaciteit in combinatie met de extra export van verwerkte producten, vooral buiten de EU, op een extra behoefte van 750.000 ton aardappelen voor komend seizoen.

Vooral de Belgische industrie breidt geweldig uit, waardoor hun areaaluitbreiding in de lijn ligt van de extra vraag en verwerking.

Opbrengstverwachting

De NEPG vindt het te vroeg om een inschatting te maken van de opbrengst. De laatste weken waren extreem droog en in veel landen golden beperkingen voor beregening.

In België verwachten deskundigen 20 tot 25 procent minder opbrengst dan vorig seizoen in de vroege verwerking aardappelen. Ondanks de grote droogte staat de hoofdoogst er over het algemeen goed voor, vooral in het Verenigd Koninkrijk waar meer neerslag viel dan op het vasteland.

De afgelopen regenbuien, die plaatselijk grote verschillen in neerslag gaven, hebben de groei van de gewassen een positieve impuls gegeven, echter de eerste gevallen van doorwas zijn ook gemeld.

Ontwikkeling gewassen

Wetende dat de maanden juli en augustus en de weerscondities van de komende weken bepalend zijn voor de ontwikkeling van de aardappelgewassen, zijn alle scenario's nog mogelijk.

Midden augustus zal de NEPG opbrengstcijfers publiceren, gebaseerd op proefrooiingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  5° / 0°
  40 %
 • Woensdag
  5° / 0°
  20 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  70 %
Meer weer