Lichte uitbreiding areaal aardappelen Noord-West Europa

De North-West European Potato Growers (NEPG) verwachten dat het aardappelareaal in de EU5-landen komend jaar 0,4 procent stijgt.

Lichte+uitbreiding+areaal+aardappelen+Noord%2DWest+Europa
© Koos van der Spek

De organisatie van Europese aardappeltelers meldt dat ondanks de huidige tegenvallende prijzen de aardappeltelers in met name België, Frankrijk en Duitsland meer areaal inplanten. Voor Nederland gaat NEPG uit van een 2,5 procent kleiner areaal. Voor Groot-Brittannië zijn nog geen schattingen beschikbaar.

Het geschatte areaal van 585.600 hectare voor het teeltjaar 2018 is 6,7 procent groter dan het vijfjarige gemiddelde in de EU5-landen. Voor Groot-Brittannië rekent de NEPG daarvoor met het gemiddelde areaal van de voorgaande vijf jaar. Bij een normale hectareopbrengst zou de gezamenlijke aardappelproductie in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië uitkomen op bijna 28,2 miljoen ton. Dat is 4 procent minder dan de aardappeloogst van 2017.

Voldoende pootgoed

Dat er ondanks de marktsituatie toch uitbreiding komt van het areaal, is volgens NEPG onder meer een gevolg van de beschikbaarheid van voldoende pootgoed. Verder is er de stimulans van de grotere vraag naar contractteelt vanuit de verwerkende industrie. Ook zijn er voor veel aardappeltelers nauwelijks interessante alternatieven.

NEPG gaat ervan uit dat de verwachte aardappeloogst ruim voldoende zal zijn om te voorzien in de groeiende vraag van de verwerkende industrie. Overigens melden alle EU5-landen een afname van de teelt van verse tafelaardappelen en daarmee een verschuiving naar de teelt van meer aardappelrassen die geschikt zijn voor de verwerkende industrie. Ook verwacht NEPG dat in Frankrijk, Duitsland en Nederland meer aardappelen geplant worden als grondstof voor de zetmeelindustrie. Dit areaal is niet meegenomen in de NEPG-schattingen.

Marktprijs uiteenlopen

Over het lopende afzetseizoen zegt NEPG dat het vanwege het late plantseizoen maar de vraag is of de voorraad goed bakkende aardappelen voldoende is tot de overgang naar grondstof van de nieuwe oogst. De organisatie verwacht dat de komende maanden de marktprijs tussen goed verwerkbaar product en aardappelen van mindere kwaliteit sterk uiteen gaan lopen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer