Grote+aardappelvoorraden+Noordwest%2DEuropa
Nieuws
© Anton Dingemanse

Grote aardappelvoorraden Noordwest-Europa

De aardappelvoorraden in Noordwest-Europa zijn hoger dan vorig seizoen en ook hoger dan de gemiddelde voorraden van afgelopen vijf jaar.

Dit meldt NEPG (North-western European Patato Growers). Belangrijkste oorzaken van de grote aardappelvoorraden zijn volgens de Europese telersorganisatie de uitbreiding in 2017 van het teeltareaal in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië met 6 procent en 11 procent hogere opbrengsten is.

Door het grote aanbod is er sprake van een verstoorde balans op de aardappelmarkt met een negatief effect op de vrije marktprijzen, analyseert NEPG. Dit ondanks het feit dat de verwerkende industrie inmiddels 15 procent meer aardappelen verwerkt dan vijf jaar geleden.

Aanhoudend aanbod van partijen met kwaliteitsproblemen zorgt er volgens NEPG voor dat de markt overvoerd blijft. Toch oordeelt de telersorganisatie dat de algemene kwaliteit van de aardappelen in de bewaring goed lijkt. NEPG schat de aardappeltarra wel op minimaal 5 procent.

Extra uitdaging

Het koude weer van dit moment kan een extra uitdaging zijn op de aardappelmarkt, speculeert NEPG. Het wordt in elk geval geen vroeg plantseizoen. In sommige gebieden in Duitsland is de vroege aanplant van aardappelen inmiddels al uitgesteld.

De verwerkers kunnen voorlopig in hun grondstofbehoefte voorzien via de gecontracteerde aardappelen. Daardoor blijft de vraag naar vrije aardappelen relatief beperkt. NEPG stelt dat als gevolg van de aantrekkelijke prijzen er veel exportvraag is voor tafelaardappelen binnen Europa en ook voor verwerkte aardappelproducten naar vooral verre bestemmingen.

NEPG bevestigt dat de contractprijzen voor fritesaardappelen voor komend seizoen 5 tot 10 procent lager zijn. Vooral voor het vroege segment heeft de verwerkende industrie de grootste prijsverlaging doorgevoerd. Volgens NEPG zijn deze contractprijzen voor telers onvoldoende om de teeltkosten te dekken.

Realistisch areaal

Tot slot adviseert NEPG de aardappeltelers om dit voorjaar een realistisch aardappelareaal in te planten. Vooral de verschuiving in het rassensortiment in België en Frankrijk naar rassen die in de verwerking efficiënter zijn dan Bintje kan nog meer aanbod opleveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer