Drukke+dagen+voor+vliegenbestrijders
Nieuws
© Gerard Vrakking

Drukke dagen voor vliegenbestrijders

Het zijn drukke dagen voor Joan Rooijakkers en zijn mannen van Agro Pest Control (APC). Het warme weer zorgt op veel bedrijven voor overlast door vliegen. Wie in 2019 vliegen duurzaam wil weren, start daar nu al mee, zegt Rooijakkers.

Veehouders trekken vaak pas aan de bel wanneer er overlast is. Dan zit er niets anders op dan vliegen en maden chemisch te bestrijden, stelt Rooijakkers. Zijn specialiteit is echter biologische vliegenbestrijding.

Een effectieve bestrijding begint op het moment dat er weinig vliegen zijn. 'Dan moet je nadenken of en hoe je in 2019 van week 12 tot 38 vliegen duurzaam en effectief wilt bestrijden.'

Drie soorten

APC zet drie biologische bestrijders in om stallen vliegvrij te houden: roofmijten (eten vliegeneieren en jonge larven), sluipwespen (parasiteren op vliegenpoppen) en roofvliegjes (leven van vliegeneitjes).

'De roofmijt en sluipwesp zijn kruipende insecten die donkere ruimtes opzoeken zoals onder de roosters of spleten en naden. Hun aanwezigheid merk je als ondernemer niet, alleen het feit dat er minder vliegen zijn.' Rooijakkers claimt met de aanpak van APC een bioreductie van meer dan 75 procent te behalen.

Onrust

Vliegen zorgen voor veel onrust in de stal en zijn een belangrijke vector bij het verspreiden van ziekten. Vooral vliegen die vers op het bedrijf komen. Aan de pootjes van een vlieg kunnen met gemak 250.000 kiemen kleven, weet Rooijakkers.

Weer

 • Zondag
  5° / -1°
  50 %
 • Maandag
  5° / 1°
  50 %
 • Dinsdag
  7° / 3°
  70 %
Meer weer