Varkenshouders gaan vliegen kweken

Drie varkensboeren stappen nog dit jaar over op het opkweken van vliegenlarven. Ze doen dit in samenwerking met Protix BioSystems uit Dongen, meldt het Brabants Dagblad.

Varkenshouders+gaan+vliegen+kweken
© schoonmaakjournaal.nl

Protix BioSystems heef een werkwijze uitgedokterd voor het opkweken van vliegen en heeft in Coppens (veevoer) en Trovet (huisdieren) afnemers gevonden.

Het bedrijf gaat in Den Bosch een fabriek bouwen waaraan tien tot vijftien boeren kunnen leveren.

Schaalgrootte

De insectenkweek stapt hiermee vanuit de laboratoriumomgeving over naar het platteland. Nu moet er schaalgrootte komen. Hierbij betrekt het bedrijf boeren. Die zorgen als het ware voor het vetmesten van aangeleverde larven.

Belangstellenden staan in de rij om mee te doen, aldus Protix. De samenwerking biedt boeren een nieuw verdienmodel. Dat kan interessant zijn voor boeren met lege stallen of een verliesgevende onderneming.

Contract getekend

De boeren moet ook zelf investeren - het bedrag wordt geheim gehouden - en krijgt hiervoor een contract voor tien jaar. Tot dusver is alleen met een varkenshouder uit Haaksbergen een contract getekend.

Met twee boeren uit de buurt van Den Bosch zijn de onderhandelingen vergevorderd. Binnen twee jaar wil Protix zestien stallen hebben gevuld.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer