PvdD: geen CO2 tegen Zuid-Hollandse gans

De Zuid-Hollandse fractie van de Partij voor de Dieren wil van het provinciebestuur weten of zij ganzen wil laten vergassen met koolstofdioxide

PvdD%3A+geen+CO2+tegen+Zuid%2DHollandse+gans
© Nieuwe Oogst

Fractievoorzitter Carla van Vliegen heeft hiertoe schriftelijke vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten. Ze vindt het gebruik van kooldioxide wreed, meedogenloos en onnodig.

Mocht de provincie met middel inzetten tegen de overlast van ganzen, dan wil de PvdD weten wat de kosten hiervan zijn en door wie die worden betaald. De partij vraagt zich af of die kosten niet hoger zijn dan de veroorzaakte schade en preventieve verjagingsmaatregelen.

Landbouwschade

De Europese Commissie maakte deze week bekend dat provincies voortaan zelf mogen bepalen of zij ganzen willen laten vergassen als er sprake is van landbouwschade.

Dit betekent dat ganzen vanaf 1 juni mogen worden vergast als er sprake is van landbouwschade. Dit was tot voor kort niet toegestaan, behalve in een gebied tot 20 kilometer rond Schiphol.

Onnodig

Van Vliegen stelt dat oorzaak van de schadeoverlast moet worden aangepakt en dat er diverse diervriendelijke alternatieven zijn. 'Boeren kunnen daar een vergoeding voor krijgen. Ganzen kunnen ook worden geweerd door het gebruik van bijvoorbeeld lasers, robotroofvogels en drones.'

'Overigens is de schade door ganzen, net als bij weersomstandigheden, gewoon een normaal bedrijfsrisico. En is er sprake van uitzonderlijk veel schade, dan kan deze alsnog worden vergoed', aldus Van Vliegen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / -1°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
 • Woensdag
  9° / -3°
  10 %
Meer weer