Zaadfirma's investeren in efficiëntere selectie

Nieuwe technieken en faciliteiten zorgen ervoor dat de zaadfirma's Limagrain, Hazera en SESVanderHave vooral efficiënter en ook sneller kunnen selecteren tijdens het veredelingsproces.

Zaadfirma%27s+investeren+in+effici%C3%ABntere+selectie
© Haijo Dodde

Deze week hielden de zaadfirma's bij hun veredelingsstation in Rilland een landbouwpraktijkdag voor akkerbouwers en veehouders met als motto 'De Perfecte Plant'. De bezoekers kregen daarbij vooral een inkijk in de kraamkamer van de rassenveredeling voor een groot aantal landbouwgewassen.

Er was veel aandacht voor nieuwe technieken die de veredeling kunnen versnellen en dan met name door een efficiëntere selectie. Op een groot demoveld demonstreerden medewerkers van de zaadfirma's hoe met behulp van drones, sensoren en big data gewasanalyses zijn te maken voor beoordeling van fenotypen van nieuwe selecties.

Kassen en klimaatkamers

De nieuwe computergestuurde kassen en klimaatkamers op de veredelingslocatie in Rilland worden onder meer gebruikt om na kruisingen eerste zaden te produceren. Uit die zaden en uit enkelvoudige plantencellen kunnen vervolgens in korte tijd plantjes worden opgekweekt voor de eerste selectieronden.

Bij de veredeling van bijvoorbeeld wintertarwe, wintergerst en ook suikerbieten maken veredelaars al langer gebruik van de DH-methode ofwel de verdubbelde haploïden. Door verdubbeling van de haploïde geslachtscellen lukt het beter om gewenste eigenschappen na een kruising te fixeren. Voor tarwe kan hierdoor de veredeling met twee tot drie jaar worden verkort.

Merkertechnologie

Bij het inkruisen van ziekteresistenties is het van belang dat veredelaars in een vroeg stadium weten of een gewenst resistentiegen aanwezig is in het kruisingsproduct. Op de locatie bij Hazera laten uienveredelaars zien dat via de merkertechnologie met een kleine hoeveelheid plantsap duidelijk is of de kruising geslaagd is voor wat betreft de resistentie.

Medewerker André Schriek van SES VanderHave demonstreert bij suikerbieten de kruising van een moederplant met stuifmeel van een vaderlijn.
Medewerker André Schriek van SES VanderHave demonstreert bij suikerbieten de kruising van een moederplant met stuifmeel van een vaderlijn. © Haijo Dodde

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer