Veredelingssector speelt belangrijke rol bij IPM

De veredelings- en vermeerderingssector kan een belangrijke rol vervullen in de geïntegreerde teelt. Directeur Niels Louwaars van brancheorganisatie Plantum legt uit wat telers van deze sector mogen verwachten.

Veredelingssector+speelt+belangrijke+rol+bij+IPM
© Archief Marcel Bekken

Kan de veredelings- en vermeerderingssector een bijdrage leveren aan Integrated Pest Management (IPM)?

'Jazeker. Die bijdrage aan IPM bestaat uit drie onderwerpen: veredeling op resistentie, zaadbehandeling om ziekten te voorkomen en het leveren van schoon uitgangsmateriaal.'

Je moet weten hoe het DNA van zo'n gewas in elkaar zit, waar de resistentie zit en of je die kunt aanpassen

Niels Louwaars, directeur Plantum

Wat heeft de voorkeur?

'Veredeling biedt veruit de mooiste oplossing. Als we zaadjes zo kunnen programmeren dat ze resistent zijn tegen bepaalde ziekten en plagen, dan hoef je dat in een later stadium niet te herstellen in de kas. Een teler hoeft zich dan niet bezig te houden met gewasbescherming. Het is de meest duurzame manier van plaagbestrijding.'

Staat resistentie hoog op de agenda in de veredeling?

'Ik schat dat in de groenteveredeling, maar ook in de akkerbouw, meer dan de helft van de aandacht bij veredeling uitgaat naar het inkruisen van resistentie. In de sierteelt is dat in opkomst. Nu de toelating van steeds meer gewasbeschermingsmiddelen wordt ingetrokken, wordt dit belangrijker.

'Resistentie inbouwen is al honderd jaar een van de doelstellingen van veredeling. Het probleem is dat het langzaam gaat; zes tot dertig jaar. De veredelingssector heeft geen panklare oplossingen, maar kan wel een bijdrage leveren.'

Kunnen nieuwe veredelingsmethoden het proces versnellen?

'Ja, maar je moet niet de hemel verwachten. Er is een heleboel kennis nodig om deze techniek toe te passen. Je moet weten hoe het DNA van zo'n gewas in elkaar zit, waar de resistentie zit en of je die kunt aanpassen.'

Wat kan de leverancier van uitgangsmateriaal betekenen?

'Als er geen resistentie is, kan een zaadbehandeling, bijvoorbeeld een zaadcoating, worden toegepast. Met een kleine hoeveelheid actieve stof kun je een goed resultaat behalen. Er zijn mensen die dit geen IPM vinden, omdat je op voorhand chemie gebruikt.'

En schoon uitgangsmateriaal?

'Schoon uitgangsmateriaal is de basis. Daar zit een dilemma. Hiervoor moet je soms extra gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Dan is dat waarschijnlijk later niet meer nodig. Als je kijkt naar de beste plek om chemie toe te passen in het IPM-systeem, dan is dat meestal bij het uitgangsmateriaal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer