M.C. Zonneveld gaat voor duurzame bedrijfsvoering

'Bodem in balans' is het thema van de open dag van bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld in Julianadorp. Op 4 mei staat een gezond bodemleven centraal. En niet alleen dan. 'Het is een wezenlijk onderdeel van de dagelijkse bedrijfsvoering.'

M%2EC%2E+Zonneveld+gaat+voor+duurzame+bedrijfsvoering
© Bert Hartman

Het begon vijf jaar geleden met een cursus bodemleven. Collega John Huiberts uit Sint Maartensbrug zat al langer op dat spoor en zocht medestanders om kennis te vergaren en ervaringen te delen. 'Onze interesse was al vlot gewekt. Er speelt zich zoveel in de bodem af waar we nog niets van weten. Kennis die heel waardevol is voor een duurzame bedrijfsvoering', zegt Peter Zonneveld van bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld in Julianadorp.

M.C. Zonneveld wordt gerund door Peter en Kees Zonneveld. Mariëtte, de echtgenote van de laatste, is verantwoordelijk voor de administratie. Het bedrijf meet 75 hectare voor de teelt van lelies, tulpen, hyacinten, narcissen en krokussen. Lelies zijn de belangrijkste activiteit voor het bedrijf. Om steeds voldoende vers land te hebben, wordt sinds ruim twintig jaar uitgeweken naar Limburg. Meestal neemt Peter Zonneveld daar de honneurs waar.

Aaltjesproblematiek

De aaltjesproblematiek in verschillende gewassen is een van de motieven om meer kennis op te doen over natuurlijke processen in de bodem. 'Daar is nog een wereld te winnen. Daar waren we al vlot achter', stelt Kees Zonneveld. 'We hebben ons dan ook direct ingeschreven op de vervolgcursussen. Gaandeweg wilde een groep kwekers zich er nog verder in verdiepen. Zo is NLG Holland ontstaan.'

Het is mooi om te zien dat ook andere sectoren zich steeds meer in het bodemleven verdiepen

Mariëtte Zonneveld, bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld in Julianadorp

Een deel van de leden zit op zandgrond, anderen vooral op klei en sommigen hebben er nog een andere teelt bij. Die diversiteit is goed, meent Peter Zonneveld. 'Daardoor leren we nog meer van elkaar. Iedere ondernemer heeft eigen ideeën en voorkeuren. De een probeert dit uit, de ander dat. Door resultaten te vergelijken, maken we elk jaar stappen vooruit.'

Maar het gaat langzaam, weet Kees Zonneveld. 'Jammer, maar dat is een gegeven. Elk jaar kunnen we maar enkele dingen uitproberen. Sommige proeven mislukken, maar daar leren we van. Ook simpel door de focus weer ergens anders op te leggen.'

Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld is een van de dertien leden van NLG Holland.
Bloembollenkwekerij M.C. Zonneveld is een van de dertien leden van NLG Holland. © Bert Hartman

Imago

Dat de kwekers in NLG Holland vooroplopen en soms hun nek uitsteken, heeft meerdere redenen. Allereerst is het goed voor het imago, meent Mariëtte Zonneveld. 'Hiermee laten we zien dat we ons inspannen om schoner te werken. Overigens is dat op termijn sowieso noodzaak. Het middelenpakket krimpt en die trend zet door. Dan is het verstandig om te kijken hoe we de uitgangspositie voor de teelt zodanig kunnen verbeteren dat er minder problemen optreden en we dus minder hoeven in te grijpen.'

Een verandering die Zonneveld dankzij NLG Holland heeft doorgevoerd in de bedrijfsvoering, betreft de tussenteelt van afrikaantjes. Jaarlijks plant het bedrijf zo'n 25 hectare. Kees Zonneveld: 'Bollengrond is simpelweg te kostbaar om zomaar een jaar braak te leggen. Inmiddels weten we dat afrikanen een goede voorvrucht zijn voor de lelieteelt. Ze reduceren het aantal schadelijke aaltjes drastisch. Een mooi voorbeeld van een natuurlijke oplossing die we zoeken.'

Groenbemestermix

Een ander concreet voorbeeld is de groenbemestermix, die NLG Holland steeds verder heeft geperfectioneerd. 'Die zaaien we in tussen het gewas of op leeg land,' legt Peter Zonneveld uit. 'De mix heeft zich bewezen als een goede methode om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, maar ook om goede organismen te stimuleren en zo het bodemleven te activeren. Verder zorgt de mix voor een goede beworteling van het gewas.'

Aan het perfectioneren van de ideale mix van grove en fijne zaden ging jaren van proefdraaien vooraf. 'Elke deelnemer had een paar hoeken grond om het uit te proberen. Het zaaien deden we eerst nog met de hand. Dit is het tweede seizoen dat we er machinaal mee aan de slag kunnen', vertelt Kees Zonneveld. 'En het is een groot succes. Buiten de NLG-groep om zijn er nog dertig kwekers die het willen uitproberen. Dat straalt af op onze andere activiteiten, die we ook graag onder de aandacht brengen.'

Open opstelling

Die open opstelling is de kracht van NLG Holland, daarvan is Zonneveld overtuigd. Als het zou blijven bij de vorderingen van enkele pioniers, zou het nog te weinig zoden aan de dijk zetten, meent Mariëtte Zonneveld. 'Het is mooi om te zien hoe ook andere sectoren zich steeds meer in het bodemleven verdiepen. Door er van verschillende kanten tegenaan te kijken, komt er nieuwe kennis en ervaring vrij. Daar profiteert de hele bollensector van mee.'

Maandelijks blijven de NLG-leden bij elkaar komen. Tussendoor zijn er diverse extra bijeenkomsten en veldbezoeken. Aan onderwerpen geen gebrek. 'De precieze bodemomstandigheden hangen af van zoveel elementen, als sporen, bacteriën en mineralen. Verandering in het ene kan gelijk effect hebben op het andere. Zo blijven we op zoek naar meer houvast', zegt Kees Zonneveld. 'Maar één ding is voor ons helemaal helder: investeringen in de bodem lonen al snel.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer