Nieuw+aaltjesmiddel+heeft+een+luchtje
Nieuws
© Martijn van Rossum

Nieuw aaltjesmiddel heeft een luchtje

In de bestrijding van aaltjes is sinds dit jaar een nieuw middel op de markt waarvan de werkzame stof bestaat uit knoflookextract. Het middel bestrijdt ook de wortelvlieg. Het is een van de innovaties die woensdag gepresenteerd werden tijdens de open dag peen in Nagele.

Het middel NEMguard DE wordt toegediend in granulaatvorm tijdens het zaaien en is volgens leverancier Certis zes weken werkzaam. Zodra je een potje van het granulaat opentrekt, komt de knoflooklucht je tegemoet. Het is dus letterlijk een middel met een luchtje.

Door knoflook te bewerken, verhoogt de fabrikant in het mengel het gehalte aan polysulfiden. Als deze verbindingen in contact komen met aaltjes, dringen ze door de huid naar binnen. Inwendig in de aaltjes vinden diverse reacties plaats, waardoor ze bezwijken.

Zes weken

NEMguard werkt alleen tegen wortelvliegen gedurende zes weken na toepassing. Voor bestrijding van latere generaties zijn daardoor andere middelen nodig. Het middel is geschikt tegen alle soorten aaltjes die schade veroorzaken in peen, behalve tegen aaltjes die laat in het seizoen schade kunnen veroorzaken.

Voor het beheersen van schade door aaltjes zijn maar weinig middelen op de markt. Vydate is een bekend middel. Voor de biologische teelt kan het middel geschikt zijn, maar NEMguard heeft momenteel nog geen Skal-registratie.

Ctgb-toelating

NEMguard heeft wel een Ctgb-toelating voor peen. Het is ook toegelaten in veel andere gewassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  11° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / 5°
  70 %
 • Woensdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer