Boer+vraagt+met+reuzengrutto+bij+A12+aandacht+voor+weidevogel
Nieuws
© -

Boer vraagt met reuzengrutto bij A12 aandacht voor weidevogel

Met een blauwe reuzengrutto als kunstobject langs de A12 bij De Meern, vragen melkveehouders aandacht voor hun inspanningen voor het beheer van weidevogels op hun land.

De actie is een initiatief van Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van LTO Nederland en de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO). Met hun campagne 'Thuis voor boerenvogels' vragen de boeren, in het kader van project Slimme Vogels, waardering voor het werk dat zij verrichten om onder meer grutto's en boerenzwaluwen het naar hun zin te maken op hun erven, akkers en weides.

De blauwe reuzengrutto langs de A12 is een object van kunstenaar Robbert van der Horst en staat op het land van melkveehoudster Marije Klever. 'Op mijn bedrijf ben ik al jaren actief voor boerenvogels. De vogels horen hier net zo thuis als mijn honderd koeien. Vaak zijn de inspanningen die boeren doen voor vogels maar voor een enkeling zichtbaar. Met deze actie willen we iedereen laten zien wat wij samen als boeren doen voor vogels en voor de biodiversiteit van ons landschap.'

Melkveehouders beheren samen 40 procent van het Nederlands landschap. Ze houden rekening met erf-, akker- en weidevogels door bijvoorbeeld lage delen land onder water te laten staan, te zorgen voor kruidenrijk grasland of door het maaien van gras uit te stellen. Op het boerenland vinden zo'n vijftig soorten vogels beschutting en voedsel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer