Weidevogeldrone spoort nesten op

In alle vroegte ging deze week de weidevogeldrone van melkveehouder Anton de Wit uit Reeuwijk de lucht in. Door de warmtebeeldcamera onder de drone kan hij nesten van weidevogels opsporen bij collega-melkveehouders.

Dat moet voor zonsopkomst, zodat het temperatuurverschil tussen het nest en de omgeving het grootst is. 'Met de drone kunnen we efficiënt op zoek naar de nesten. Het nest van de tureluur is bijvoorbeeld lastig om te vinden, maar met de drone lukt dat wel', vertelt De Wit.

Imago

Melkveehouder Adriaan Zwanenburg uit Driebruggen gaat het land in en zet een paaltje bij het nest, zodat hij rekening kan houden met het maaien. 'Het is voor het imago van de boerenstand erg belangrijk. Je kunt ook zeggen: ik laat het niet onderzoeken, ik maai gewoon door het nest heen en ik kijk nergens naar. Maar dat is niet van deze tijd.'

Collega-veehouders nemen snel wat van De Wit aan, omdat hij ook veehouder is. Hij adviseert boeren soms ook om langer te wachten met maaien. De Wit: 'Je praat toch een beetje als veehouder. Ik weet ook waar een boer tegenaan loopt als ik hem adviseer het perceel wat langer te laten staan, zodat de vogels wat meer tijd hebben.'

Woensdagochtend vond De Wit het nest van een grutto.
Woensdagochtend vond De Wit het nest van een grutto. © Johan Wissink


Deze warme lentedagen is De Wit bijna dagelijks met zijn drone in de weer. 'Als je 's ochtends in de polder bent, zie je dat het leeft. Als er geen weidevogels zijn, is het een dode boel. Je hoort de kievieten en grutto's overkomen en dat is gewoon leuk.'

Soms denk je dat het een nest is en dan is het een jonge haas.
Soms denk je dat het een nest is en dan is het een jonge haas. © Johan Wissink

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer