Fries+weidevogelseizoen+%27heel+slecht%27+van+start
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Fries weidevogelseizoen 'heel slecht' van start

Het weidevogelseizoen in Friesland kent een 'heel slechte' start. Dat zegt woordvoerder Inge van der Zee van de Bond Friese VogelWachten (BFVW).

'We krijgen veel berichten van boeren waar de nesten leeg zijn. In Noord-Friesland zijn twaalf complete kievitlegsels binnen een week opgegeten. De betreffende boer heeft sporen van een steenmarter gevonden.'

De BFVW wil daarom snel in overleg met de provincie om de aanpak van de steenmarter in andere gebieden ook mogelijk te maken. Nu draait er een proef in Aldeboarn met het vangen en doden van het beschermde dier.

Provincie Fryslân verleende enkele weken terug agrarisch collectief It Lege Midden hiervoor een ontheffing.

Vossen

Naast het groeiend aantal steenmarters merkt de BFVW dat het een goed vossenjaar is. Dit dier mag wel worden aangepakt. 'Jagers hebben een vos met vijftien jongen in een nest gezien. Dat is ongelooflijk veel. Normaal zijn er zo'n acht, negen jongen. Die jongen moeten allemaal eten.'

De BFVW maakt zich grote zorgen over het verdere verloop van het seizoen. 'De predatie was vorig jaar iets minder dan 2016. Maar met deze meldingen wordt alle grond op afname van predatie de grond in geboord. En het is nog maar het begin van het seizoen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
Meer weer