LTO ziet afbrokkelend draagvlak ammoniakbeleid

LTO Nederland constateert dat het draagvlak onder veehouders afbrokkelt voor vermindering van de ammoniakuitstoot. Dat komt door de aanhoudende onduidelijkheid over de metingen. LTO dringt er daarom bij de politiek opnieuw op aan duidelijkheid te verschaffen.

LTO Nederland merkt onder veehouders grote onrust over de mogelijke onjuistheid van ammoniakmetingen. Uit recent onderzoek blijkt dat meetstations mogelijk niet juist geplaatst zouden zijn en in enkele gevallen te dicht op veehouderijbedrijven zouden staan. Dit zou mogelijk een te hoge uitslag van metingen van ammoniakemissie geven.

• Lees ook: LTO over ammoniakdossier: 'Blijf geloven in eigen handelen'

Trienke Elshof, LTO-bestuurder (portefeuille Ondernemen in een gezonde omgeving): 'De mogelijke onjuistheid van de ammoniakmetingen en de gevolgen daarvan, maken dat er ongerustheid heerst onder leden-veehouders.'

Forse investeringen

'Leden zijn boos en vragen zich af of, op basis van de metingen, de emissie van ammoniak te zwaar aan de landbouw wordt aangerekend. Veehouders hebben voor miljoenen geïnvesteerd in ammoniak reducerende maatregelen zoals nieuwe stalsystemen en luchtwassers', vervolgt ze. 'Het lijkt er nu op, gemeten, dat deze investeringen niet het gewenste resultaat opleveren. We dringen bij de politiek eropaan voor duidelijkheid te zorgen over de juistheid van ammoniakmetingen.'

Ook wil LTO Nederland dat Wageningen UR meetgegevens beschikbaar stelt voor nader onderzoek. Elshof: 'Openheid over de gegevens kan het vertrouwen van veehouders in de wetenschap vergroten. Daarbij moeten we als sector helderheid kunnen krijgen over cijfers waarop het ammoniakbeleid en de PAS is gestoeld.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer