Fosfaatbank+bevat+voor+145%2E000+kilo+aan+rechten
Nieuws
© DIRK HOL

Fosfaatbank bevat voor 145.000 kilo aan rechten

De fosfaatbank bevat momenteel voor 145.000 kilo aan fosfaatrechten. Deze rechten zijn verzameld door het afromen van fosfaattransacties.

Het saldo op de fosfaatbank is de stand op 7 juni, schrijft minister Carola Schouten (LNV) in een antwoord op Kamervragen. De bank wordt gevuld door de handel in fosfaatrechten. Bij iedere transactie met fosfaatrechten – behalve die tussen bloed- of aanverwanten - wordt 10 procent van de overgedragen rechten afgeroomd.

De regeling voor de opzet van de fosfaatbank wordt op dit moment voorbereid, meldt Schouten die streeft naar openstelling van de regeling per 1 september 2018. De openstellingsperiode zal waarschijnlijk 4 weken beslaan.

Extra ruimte

‘Ondernemers moeten eerder dan in de laatste maand van het kalenderjaar duidelijkheid hebben over de vraag of zij extra ruimte krijgen. Als dit niet het geval is, zouden zij nog in een zeer laat stadium rechten bij moeten kopen, of dieren moeten afstoten. Dit alles maakt dat ik er op dit moment vanuit ga dat in 2018 uit de fosfaatbank toegekende fosfaatproductieruimte, in het kalenderjaar 2019 kan worden benut’, aldus de minister.

De uiteindelijke beschikbare hoeveelheid fosfaatrechten in de fosfaatbank is afhankelijk van het aantal transacties met fosfaatrechten. Schouten kan daarom nog geen uitsluitsel geven over de hoeveelheid rechten in de fosfaatbank aan het einde van het jaar.

Knelgevallen

Verder meldt de minister dat er 2490 knelgevallen zijn gemeld in het kader van het fosfaatrechtenstelsel. Deze worden momenteel behandeld. Schouten laat via de beantwoording van de Kamervragen nogmaals weten dat de knelgevallenregeling niet wordt uitgebreid voor biologische melkveehouders of voor de groep boeren die zich hebben verenigd in Innovatie uit de Knel.

Aanstaande woensdag is er in de Tweede Kamer een Algemeen Overleg tussen de landbouwwoordvoerders van de Kamerfracties en minister Schouten over de stand van zaken bij het fosfaatrechtenstelsel.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer