LTO+bewust+van+problemen+door+fosfaatrechten
Nieuws
© Daan Bressers

LTO bewust van problemen door fosfaatrechten

'LTO Melkveehouderij is zich bewust van de problemen vanwege de fosfaatrechten bij een groep melkveehouders', verzekert voorzitter Wil Meulenbroeks. Hij meldt dat in een reactie op een open brief van Innovatief uit de Knel.

Daarin wordt gemeld dat eind dit jaar achthonderd boeren die recent een moderne stal lieten bouwen failliet dreigen te gaan. LTO zet echter vraagtekens bij het aantal van achthonderd. 'Hoe groot die groep precies is, weten we niet. Uit een inventarisatie van VLB blijkt echter wel een veel kleinere groep dan het aantal dat Innovatief uit de knel noemt', aldus Meulenbroeks.

LTO Melkveehouderij staat met een aantal melkveehouders in nood in contact en werkt met hen en met VLB en het ministerie LNV om een oplossing op maat te zoeken. Dit blijkt echter niet gemakkelijk. Vakgroep melkveehouderij staat deze melkveehouders bij waar mogelijk en staat continue in contact met het ministerie om te kijken wat mogelijk is voor deze groep melkveehouders.

Minst slecht

De vakgroep blijft echter van mening dat de huidige fosfaatregels het minst slecht zijn van alle scenario's die op tafel hebben gelegen om de hoeveelheid melkveefosfaat in Nederland terug te dringen.

Ook staat LTO Melkveehouderij achter de huidige knelgevallenregeling die het doel heeft de generieke korting en daarmee de pijn voor alle melkveehouders niet nog groter te maken.

Open brief

De groep Innovatief uit de Knel verspreidde vorige week een 'open brief aan de Nederlandse samenleving' waarin ze melden dat eind dit jaar 800 boeren die recent een moderne stal lieten bouwen failliet dreigen te gaan. Ze willen dat minister Carola Schouten alles op alles moet zetten om dat te voorkomen.

Een bijbehorende petitie is inmiddels 1.700 keer ondertekend, onder andere door een aantal bekenden zoals Normaal zanger Bennie Jolink, Europarlementariër Annie Schreijer en hoogleraar agrarisch recht Willem Bruil.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer