Kwart+melkveehouders+wil+meer+fosfaatrechten
Nieuws
© Jan van Liere

Kwart melkveehouders wil meer fosfaatrechten

Ruim een kwart van de melkveehouders is het niet eens met het aantal fosfaatrechten dat ze krijgt. En meer dan 10 procent heeft zich gemeld als knelgeval. Dat blijkt uit een brief van landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in januari meer dan 22.000 beschikkingen afgegeven waarin staat hoeveel fosfaatrechten een veehouder krijgt toegewezen. Inmiddels hebben bijna zesduizend ondernemers bezwaar gemaakt tegen deze beschikking: ze vinden dat ze te weinig fosfaatrechten toegewezen hebben gekregen.

In haar Kamerbrief schrijft Schouten dat deze boeren snel moeten weten waar ze aan toe zijn maar dat die duidelijkheid wel op basis van zorgvuldigheid moet worden gegeven. RVO doet er volgens Schouten alles aan om om de grote hoeveelheid bezwaarschriften, namelijk meer dan een kwart van het aantal beschikkingen, zorgvuldig en binnen de wettelijke termijn te behandelen. Die termijn kan met 6 weken worden verlengd.

Bezwaarschriften

Naast de bezwaarschriften hebben 61 veehouders een beroepsprocedure aangespannen en zijn er vijftien voorlopige voorzieningen aangevraagd. Ook zijn er 2.400 melkveehouders die zich hebben aangemeld als knelgeval in het kader van het fosfaatrechtenstelsel.

Schouten deelt de Kamer ook mee dat er op korte termijn geen pilot met de kringloopwijzer komt. Die werd ingetrokken toen er sprake zou zijn van grootschalige fraude in de melkveehouderij. CDA en VVD willen graag dat de pilot alsnog plaatsvindt omdat de vermeende fraude blijkt mee te vallen.

Onregelmatigheden

De minister erkent dat niet bij alle bedrijven die geblokkeerd zijn geweest in verband met de geconstateerde onregelmatigheden met het I&R-systeem sprake is geweest van opzet. 'Maar er zijn ook bedrijven waarbij dat wel degelijk het geval lijkt. Als het financieel gewin groot is, bestaat er nu eenmaal een prikkel om gegevens onjuist te registreren.'

Dit risico is volgens haar ook aanwezig wanneer de kringloopwijzer bepalend wordt voor de hoeveelheid geproduceerde mest. 'Daarbij geeft de NVWA aan dat de kringloopwijzer op dit moment nog niet te handhaven is.' De minister blijft met de sector in overleg over de Kringloopwijzer, maar voorziet niet dat op korte termijn met een pilot Kringloopwijzer in relatie tot fosfaatrechten kan worden gestart.

• Bekijk deze pdf met antwoorden op de Kamervragen voor meer informatie

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer