Schouten: boer zijn betekent omgaan met teleurstellingen

Het boer zijn draait om het vol passie en liefde hard werken op en rond de boerderij en omgaan met teleurstellingen. Dat vertelde landbouwminister Carola Schouten donderdag in het televisieprogramma Pauw.

Met die woorden startte Schouten het item bij Pauw over de agrarische sector. Melkveehouder Agnes Lensing-van de Ven, bekend van Boer zoekt Vrouw, vertelde in de uitzending over haar bedrijf en de problemen waar ze tegenaan loopt.

De melkveehouder bouwde een nieuwe stal voor 180 koeien, maar kan er door het aangescherpte fosfaatrechtenstelsel maar honderd in kwijt. 'We werken nu met de rem erop, terwijl we genoeg grond hebben voor het gras voor de koeien en de eigen mest.'

Tussen wal en schip

Schouten lichtte de ontstaansgeschiedenis van het fosfaatrechtenstelsel toe, maar erkende dat er 'boeren tussen wal en schip vallen.' Een van hen is Lensing. 'Met alleen grond en stallen kan ik geen rekeningen betalen. Als ik honderd koeien mag melken, terwijl ik er 180 nodig heb om de hypotheek en rekeningen te betalen, dan heb ik een heel groot gat.'

Op de vraag van Jeroen Pauw waarom ze dan niet een kleinere stal had neergezet, gaf ze tekst en uitleg. Het melkquotum verdween op 1 april 2015 en samen met haar man besloot ze ervoor te gaan. 'We bekeken hoeveel grond we hadden en hoeveel koeien daarop mochten. Pas daarna zijn we gaan bouwen.'

Tien vrachtwagens mest

De melkveehouder mag jaarlijks zelf tien vrachtwagens mest laten aanvoeren van andere boeren, maar niet zelf uitrijden en produceren. 'Dat is te krom voor woorden', verzekerde ze Schouten. De minister reageerde dat er individuele keuzes zijn gemaakt. 'Niet all the way gaan na het einde van het quotum, want we hebben ook nog milieuregels.'

Schouten hoorde Lensing aan, maar had geen kant-en-klare oplossing. De melkveehouder was stellig in haar reactie: 'Dit gaat me de kop kosten. De beste koe van stal valt niet op, die is er altijd en doet netjes zijn ding. Je komt er pas achter wie die beste koe van stal was, als die er niet meer is. Dat zou zonde zijn, want dan zijn we te laat.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer