Rechter+weigert+spoedprocedure+extra+fosfaatrechten
Nieuws
© Jan van Liere

Rechter weigert spoedprocedure extra fosfaatrechten

Melkveehouders komen niet in aanmerking voor een gerechtelijke spoedprocedure om snel extra fosfaatrechten af te dwingen van de overheid. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft dat donderdag laten weten.

Vijf melkveehouders hadden een spoedprocedure aangespannen bij het CBb. Het gaat om bedrijven in verschillende situaties, zoals een starter, een bedrijf met diergezondheidsproblemen en uitbreiders die op 1 juli 2015 wel een nieuwe stal hadden maar nog geen extra dieren.

Volgens het CBb is het antwoord op de vraag of het fosfaatrechtenstelsel voor deze ondernemers een onevenredige inbreuk maakt op het eigendomsrecht, niet simpel te geven. 'Het leent zich niet voor een oordeel in een spoedprocedure', aldus een persbericht van het College van Beroep.

Behandeling in september

De bedoeling is om de zaken in september te behandelen. Het CBb heeft dan zittingscapaciteit gereserveerd voor de versnelde behandeling van enkele bodemzaken 'om hierover zo snel mogelijk helderheid te krijgen.'

In de tussentijd moeten de betrokken veehouders zich houden aan de aan hen toegekende hoeveelheid fosfaatrechten. Pas tegen het eind van het jaar zal bekend zijn of zij de mogelijkheid krijgen meer mest te produceren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  36° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer