Tour+du+Boer+door+agrarische+jongeren+afgetrapt
Nieuws
© Provincie Groningen

Tour du Boer door agrarische jongeren afgetrapt

Het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GrAJK) maakt van juni tot en met september samen met de Natuur- en Milieufederatie Groningen een rondrit door Groningen om boeren te informeren over natuurinclusieve landbouw. Het startsein van de Tour du Boer vond maandagmorgen plaats voor het provinciehuis in Groningen.

Voorzitter van het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt Willem Dinkla en directeur van de Natuur- en Milieufederatie Groningen Jan-Willem Lobeek kregen de sleutel van de bouwkeet van gedeputeerde Henk Staghouwer.

In deze keet vinden quizzen en gesprekken plaats over natuurinclusieve landbouw. De tour gaat door zes gebieden: Westerwolde, Veenkoloniën, het Oldambt, het Wad- en Wierdenland, Woldgebied/Gorecht en het Westerkwartier.

Enthousiast

In januari peilde het GraJK de interesse voor natuurinclusieve landbouw bij jonge boeren, geeft Willem Dinkla aan. 'Meer dan de helft van de ondervraagden wil graag met natuurinclusieve landbouw aan de slag. Een derde denkt erover na, en minder dan één op de tien heeft er nu nog geen interesse in. Een uitslag waarover wij heel enthousiast zijn. De meerderheid geeft aan dat een goed verdienmodel bij het toepassen van natuurinclusieve landbouw essentieel is.'

Ondanks het enthousiasme van de jonge boeren en pionierende boeren, blijft de discusie over natuurinclusieve landbouw tot nu toe veel in vergaderzalen en aan de keukentafel hangen', stelt Jan-Willem Lobeek van de Natuur- en Milieufederatie. 'Wij willen dat boeren na afloop van onze tour enthousiast aan de slag gaan met natuurinclusieve maatregelen.'

Boerderijsafari

Met het programma leren boeren over het belang van natuurinclusieve landbouw en hoe ze concreet maatregelen kunnen toepassen binnen hun eigen bedrijf. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden binnen elke specifieke regio. Er worden quizzen georganiseerd, kenniscafé's, tafelgesprekken, boerderijsafari's en farmwalks.

Ook inwoners zijn van harte uitgenodigd om mee te praten en te denken, geeft de provincie aan. Het doel van de NGM en het GrAJK is niet alleen om samen met boeren plannen te maken en kennis uit te wisselen, maar ook om zoveel mogelijk inwoners te betrekken bij natuurinclusieve landbouw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer